Kako veliki in močni smo doma in kako v svetovnem merilu

Kakšne so pravzaprav podobnosti in razlike med največjimi poslovnimi skupinami pri nas in v drugih državah? Velikostnih podobnosti zaradi majhnosti našega gospodarstva seveda ni, so pa ponekod na vrhu lestvice podobna podjetja.

Objavljeno
12. oktober 2009 11.47
Vesna Bertoncelj Popit
Vesna Bertoncelj Popit
Naftna podjetja so po prodajnih prihodkih na primer na vrhu lestvice v Avstriji (OMV Group), na Madžarskem (Mol), v Italiji (ENI), na Norveškem (Statoil Hydro), na Nizozemskem (Royal Dutch Shell), v Franciji (Total), na Poljskem (PKN Orlen), v Rusiji (Gazprom), v Veliki Britaniji (BP), v ZDA (Exxon Mobil) itd.

V nekaterih drugih državah so največje prihodke dosegle banke, na primer v Belgiji, Liechtensteinu, Španiji, na Švedskem. Največje nemško podjetje je Volkswagen Group, finsko Nokia, irsko gradbeni koncern CHR, luksemburško ArcelorMittal, švicarsko živilski koncern Nèstle, japonsko Toyota Motor itd.

Prodajni prihodki naše skupine Petrol pomenijo samo nekaj promilov prodaje nizozemske multinacionalke Royal Dutch Shell, nekaj večji je njen delež v prodaji avstrijske skupine OMV Group, približno 13-odstoten pa je njen delež prodajnih prihodkov največjega podjetja v srednji in vzhodni Evropi, naftnega koncerna PKN Orlen.

Če bi prodajne prihodke največjega svetovnega trgovca Wall-Marta preračunali v evre, bi jih bilo 592 milijard, kar pomeni da je Mercatorjevih lanskih čistih prihodkov od prodaje spet le za nekaj promilov in da je bila prodaja ameriškega trgovskega giganta, ki ima svoje lovke po vsem svetu, 219-krat večja od Mercatorjeve. Wall-Mart je očitno rastel veliko hitreje od Mercatorja.

Več v prilogi Delo FT.