Kam bo šlo vabilo za vrh NLB?

Medtem ko je Zavarovalnica Triglav včeraj dobila novega vodilnega, pa se kriza vodenja v NLB še nadaljuje. Kandidati, prijavljeni na javni razpis, tudi domnevni favorit dela politike Aljoša Tomaž, niso prepričali večine nadzornikov.

Objavljeno
24. avgust 2009 22.39
Miha Jenko
Miha Jenko
Medtem ko je Zavarovalnica Triglav včeraj dobila novega vodilnega, pa se kriza vodenja v NLB še nadaljuje. Kandidati, prijavljeni na javni razpis, tudi domnevni favorit dela politike Aljoša Tomaž, z izpolnjevanjem pogojev niso prepričali večine nadzornikov, in začenja se nov krog kadriranja na vrh NLB. In medtem ko je premier Borut Pahor včeraj ob robu vladne proračunske seje prisegal, da je imenovanje vodilnih menedžerjev z javnim razpisom nova kvaliteta, ki jo je prinesla vlada, je jasno, da je takšna deklarirana načelnost vsaj pri imenovanju najvplivnejšega poslovnega bančnika v državi za zdaj povsem odpovedala.

Novega predsednika uprave bodo nadzorniki poslej poskušali pridobiti s povabilom. To pomeni, da pridejo v poštev kandidati, ki se iz različnih razlogov, ne nazadnje tudi zaradi bojazni ob izgubi ugleda ob morebitnem neimenovanju, niso prijavili na javni razpis. Med njimi je morda lahko v igri izkušeni Marko Voljč, ki mu kritiki očitajo zaplet s sigmo, medtem ko France Arhar tudi politično ni po meri zdajšnje koalicije. Doma je izbira vrhunskih bančnih menedžerjev dokaj skromna. Omenja se sicer član uprave Matej Narat, zato je mogoče, da bi lahko nadzorniki povabili katerega od bančnikov, ki službujejo v tujini. Po naših podatkih pa tudi ni izključeno, da bo povabilo nadzornikov dobil nekdo iz akademskih krogov.

A kaj, ko se bo na vrh NLB, ki ima sicer številne zasebne lastnike, lahko zavihtel le kandidat z ustrezno politično podporo. Premier je včeraj novinarjem sicer zagotavljal, da vlada ni politično pritiskala na nadzornike NLB, kar je izzvalo nekaj nasmeškov. Navsezadnje je bila aprila vladajoča koalicija zaradi spora glede potez vodstva NLB malodane pred razpadom, vodenje banke že nekaj časa zelo zanima tudi nekatere vidne vladajoče politike, pa tudi vplivni ministri ne skoparijo s svojimi izjavami o banki.
Poslej računamo na še močnejše lobiranje tako politike kot vplivnih poslovnih krogov, ki se močno lepijo na oblast. Še posebej, ker bo po spremembi statuta novi predsednik uprave NLB tudi mandatar uprave in bo lahko v upravo pripeljal nove kadre. Medtem pa čas teče, tudi za nove nadzornike, ki morajo še dokazati, da so svoji nalogi bolj kos od predhodnikov.

Iz tiskane izdaje torkovega Dela.