Kar 42 kandidatov za dva člana uprave Luke Koper

Kar 42 prijav kandidatov za dva sedeža v upravi Luke Koper je presenetilo večino, saj je jasno, da je gneča skoraj pretirana.  Govori se, da kandidira tudi Boštjan Aver, predsednik uprave Vzajemne.

Objavljeno
06. oktober 2009 10.34
Marko Simoneti
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - Včeraj so v odvetniški pisarni Čeferin odprli kar 42 kuvert s prijavami kandidatov za funkcijo dveh članov uprave Luke Koper. Odločitev o izboru dveh članov bo sprejeta v zadnjem tednu oktobra, ko naj bi se po besedah Janeza Požarja, prvega nadzornika, sestal nadzorni svet in izbiral dva najprimernejša iz ožjega izbora. Predlog ožjega izbora bo do tedaj pripravila razpisna komisija nadzornega sveta, ki jo vodi Marko Simoneti. Pisarna Čeferin iz Grosuplja za Luko Koper opravlja tehnični del pravnega posla.

Kar 42 prijav kandidatov za dva sedeža v upravi Luke Koper je presenetilo večino, saj je jasno, da je gneča skoraj pretirana. Med 42 kandidati bodo zlahka (ali pa stežka) našli vsaj pet ali sedem tistih, ki se bodo uvrstili v ožji izbor, v katerem bodo imeli nadzorniki težko delo pri končni izbiri. Delo bo toliko težje, ker je eno od dveh mest skorajda vnaprej oddano. To je funkcija člana uprave, za katerega se je prijavil sedanji prokurist Tomaž Martin Jamnik, ki je tudi nam potrdil svojo kandidaturo, imel pa je podporo nadzornikov in tudi predsednika uprave že pri sedanjem imenovanju na mesto prokurista. Poleg tega je dolgoletni uslužbenec Luke Koper na odgovornejših položajih. Nekateri menijo, da mu bo pri imenovanju veliko pomagalo dejstvo, da je brat poslanke Brede Pečan in stric prvega moža Kada - Boruta Jamnika. A Tomaž Martin Jamnik to zadnje odločno zavrača: »Nihče mi ni pomagal pri imenovanju na mesto prokurista, vendar mi sestra in nečak tudi škodila nista, kot so v javnosti razglašali nekateri.« To, da ima določeno prednost, se Jamniku zdi verjetno, saj se v Luki Koper že dolgo potrjuje s svojim delom, zdaj pa še na funkciji prokurista.

Mirko Pavšič, drugi prokurist, ki je nadomestil prejšnjega člana uprave za finance, nam je včeraj potrdil, da se sam ni prijavil. Če je res, da ima Jamnik veliko možnosti za ohranitev funkcije oziroma imenovanje na mesto člana uprave za trženje, prodajo in operativo, ostaja pravzaprav eno samo zares prosto mesto - za člana uprave za finance. Več virov nam je včeraj potrdilo, da naj bi se na razpis prijavil tudi Boštjan Aver, predsednik uprave Vzajemne, kar bi bilo svojevrstno presenečenje. Kar veliko je takih, ki njegove kandidature ne odobravajo, nekaj pa bi jih ga pri tem tudi močno podprlo. Zaman smo ga iskali, da bi nam potrdil informacijo o kandidaturi.

V javnosti kroži še več imen kandidatov, vendar je očitno, da jih želijo naročniki razpisa zavarovati. Zvedeli pa smo, da si v Luki Koper mnogi želijo dobiti v upravo koga izmed že zaposlenih v tej družbi.

Iz tiskane izdaje Dela.