Optimistične napovedi delodajalcev

Delodajalci bodo zaposlili oziroma najeli 18.000 novih delavcev v prihodnjih šestih mesecih.

Objavljeno
21. december 2015 16.41
regent zaposlitveni sejem
Erika Repovž
Erika Repovž

Ljubljana - Po podatkih, ki so jih pridobili na zavodu za zaposlovanje, bodo podjetja zaradi zaposlitev na nova delovna mesta in zaradi običajne fluktuacije zaposlenih, v naslednjih šestih mesecih potrebovala dobrih 18.000 novih delavcev, ki jih bodo zaposlila ali najela preko agencij.

Iščejo predvsem varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike.

Med temi poklici je precej takšnih, ki so na slovenskem trgu že dalj časa deficitarni, to pomeni, da so možnosti za zaposlitev večje tako na področju gradbeništva, prevozništva, gostinstva, informatike itd. Pomanjkanje ustreznih kadrov je najpogosteje pripeljalo do nadurnega dela, pri tem zlasti izstopajo veliki delodajalci, največ jih je v javni upravi in obrambi, zdravstvu in socialnem varstvu, informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, gostinstvu ter predelovalnih dejavnostih.

Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, sledijo dejavnosti prometa in skladiščenja, informacijske in komunikacijske dejavnosti, predelovalne dejavnosti, trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil itd.

V raziskavo zavoda je bilo zajetih 4991 podjetij, vprašalnik je izpolnilo 3137 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih skoraj 372.000 oseb.