Tudi ženske so dobre enologije in vinogradnice

Enologinja Vanesa Klinec je na mednarodnem tekmovanju mladih vinskih strokovnjakov morala priznati premoč kolegu iz Francije.

Objavljeno
02. marec 2018 10.21
Posodobljeno
03. marec 2018 17.00
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Vanesa Klinec, študentka Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, je lani sodelovala na mednarodnem tekmovanju mladih vinskih strokovnjakov Paris Agriculltural Show.

»Vsako leto ima nekdo izmed študentov te stroke med slovenskimi univerzami priložnost, da se udeleži tega tekmovanja. Tokrat je bila na vrsti naša univerza in predstavniki so izbrali mene. Mislim, da zato, ker do te panoge gojim res poseben odnos in mi taka udejstvovanja predstavljajo dodaten izziv,« je ocenila.

S tekmovanja se je vrnila s srebrno medaljo. Zelo težko je delovati v panogi, ki naj bi bila rezervirana predvsem za moške, se strinja. »Včasih malo dvomijo o nas, a tudi to tekmovanje je pokazalo, da znamo tudi ženske biti dobre enologinje in vinogradnice in čedalje več se jih odloča za ta poklic,« je povedala Vanesa, ki se je s kolegico iz Ukrajine uvrstila med tri finaliste tekmovanja.

Tekmovanje

V prvem krogu se je pomerila s štiriindvajsetimi študenti iz dvanajstih evropskih držav. »Dobili smo pet vzorcev francoskih vin in ugotoviti smo morali sorte, letnike in regije pridelave, klimatske pogoje ter postopke, po katerih je bilo vino pridelano. Nato smo morali vino še oceniti, in sicer čim bolj podobno, kot bi to storila strokovna komisija,« je povzela sogovornica, ki se je v tem delu tekmovanja izkazala najbolj med vsemi.

Francozi se zaradi prednosti domačega terena niso merili v isti kategoriji. Tekmovalci so morali izdelati tudi marketinško nalogo na temo zmernega in odgovornega uživanja vina. Odločila se je za kratek film, ki ji ga je pomagal posneti mlajši kolega s fakultete.

V finalnem delu so tekmovalci poleg določanja karakteristik vina morali še povedati, kako bi ga postregli in h katerim jedem bi ga priporočali. »V vsakem vinu je mogoče prepoznati določene karakteristike. Na podlagi tega lahko določimo regijo, od kjer prihaja, letnik pridelave,« je odvrnila na vprašanje, koliko vin prepozna na podlagi nekaj kapljic v kozarcu.

»Čeprav je bilo deklet na začetku tekmovanja manj, sva bili v finalu dve. Res pa je, da naju je študent iz Francije na koncu premagal,« je priznala Vanesa. Izpostavila je dve prednosti, ki ju imajo verjetno dekleta: »Znamo biti trmasta in menda imamo bolj občutljive čute, tako da določene snovi in okuse v vinu znamo bolje prepoznati,« je ocenila študentka iz Goriških brd, ki ljubezen do vinogradništva in vinarstva goji že od malega.

Slovensko priznanje
za mladega vinarja leta

Doma imajo trto, pridelajo nekaj vina in odločila se je, da bo nadaljevala delo v tej panogi. »Za zdaj mi dobro uspeva,« je očitno dejstvo navedla bodoča diplomirana inženirka vinogradništva in vinarstva, ki je bila leta 2015 v ekipi študentov, ki je za svoje izdelano vino in njegovo promocijo dosegla zmago na Lidlovem natečaju za mladega vinarja leta.

»Različnih tekmovanj in natečajev se udeležujem, ker imam rada izzive, pri katerih se lahko dokazujem v svoji stroki. Vedno sem odprta za nova znanja in izkušnje. To veliko pripomore tudi h krepitvi vsesplošne razgledanosti in oblikovanju novih spoznanj. Če ti uspe in pri tem dosežeš še cilj, ki si si ga zadal, je pa to še dodatna motivacija za prihodnost in kariero,« je povedala sogovornica. Z dosežkom, kot je ta iz mednarodnega tekmovanja v Franciji, je samo še dobila potrditev, da to, kar jo veseli, tudi dela dobro.

Strast do vinogradništva in vinarstva želi unovčiti kot podjetnica. Poslovnih idej ima veliko, zagona in motivacije ji ne manjka.