Delo dobijo: trije dobri možje

Poleg pouličnih del je največ potreb po »božičnih« poklicih v nakupovalnih središčih.

Objavljeno
10. december 2015 21.19
Božiček obiskal otroke z muzejskim vlakom Ljubljana 01.12.2015 foto:Igor Mali
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Zanimalo nas je, kako – če sploh – decembrska nakupovalna mrzlica vpliva na zaposlovanje. Katera so zanimiva sezonska delovna mesta in kako jih najti, smo spraševali Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), dva študentska servisa in trgovske centre.

Tanja Podobnik Zec iz službe za odnose z javnostjo na zavodu pojasnjuje, da tovrstnih del statistično ne spremljajo. Da so to sezonska dela, sklepajo na podlagi povečanega sezonskega povpraševanja, kot je na primer spomladi večje povpraševanje po delih v kmetijstvu. Ker za spremljanje gibanja prostih delovnih mest na podlagi poklicev uporabljajo standardno klasifikacijo poklicev, ti ne vsebujejo t. i. božičnih poklicev – božičkov, prodajalcev smrečic in kuhanega vina.

»Pregledali smo nekaj poklicev oziroma skupin poklicev, ki bi lahko bili zanimivi. To so voznik taksija, kuhar, natakar, turistični animator, prodajalec na stojnicah, poulični prodajalec hrane, pripravljavec hitre hrane, poulični prodajalec (razen hrane), delavec za preprosta poulična storitvena dela, vendar je po večini, razen po kuharjih in natakarjih, izjemno majhno povpraševanje skozi vse leto,« pripovedujejo na zavodu.

Pri gostinskih poklicih, ki vključujejo natakarje in kuharje, niso zaznali povečanega povpraševanja, o katerem bi lahko rekli, da je sezonsko. Sicer pa ocenjujejo, da božični poklici ne pomenijo rednega delovnega razmerja, pač pa druge oblike zaposlovanja. Upoštevati pa je treba tudi, da zaradi sprememb zakonodaje zavod nima več pregleda nad vsemi prostimi delovnimi mesti.

Podjetja iščejo aranžerje, prodajalce ...

Če ZRSZ posebnih oglasov nima, pa jih je več za študentsko delo. Saša Praček iz E-študentskega servisa pravi, da v tem delu leta dobijo kar nekaj zanimivih sezonsko obarvanih del. Tako se na seznamu znajdejo prodajalci smrečic in drugih novoletnih okraskov in okraševalci oziroma pomočniki pri okraševanju, veliko študentov bo tudi opravljalo delo dobrih decembrskih mož. Podjetja iščejo aranžerje, prodajalce nakita, novoletnih daril, hrane in pijače na stojnicah.

»Zaradi povečanja povpraševanja po božično-novoletnih izletih iščemo tudi več delavcev v turističnem sektorju. Iskali smo tudi parkeljne, ki pa bodo zdaj leto dni na odmoru,« še dodaja Saša Praček. Letos so do zdaj objavili okoli 30 zelo specifično novoletnih del – pričakujejo, da se bo pojavilo še kakšno več – vseh del pa je bilo 17.639.

Več dela v strežbi in na stojnicah

Manj oglasov pa imajo na Študentskem servisu Maribor. Lea Ruedl pojasnjuje, da so letos v veselem decembru zaznali povečano ponudbo del v strežbi in prodaji na stojnicah. Iskali so tudi Božička.

Toda oglasov za božične poklice je bilo na splošno zelo malo; natančnih številk nimajo, prav tako trenutno nimajo objavljenega nobenega oglasa. Dodajajo pa, da se zanje začne delo konec novembra in traja do konca leta, urna postavka pa je največkrat z zakonom določenih minimalnih 4,50 evra.

Zavijajo darila, prodajajo piškote v trgovskih središčih

Poleg pouličnih del je največ potreb po opravljanju božičnih poklicev v nakupovalnih središčih, ki so decembra še posebej obljudeni. Tanja Durin iz sektorja za korporativno komuniciranje v Mercatorju pravi, da so zaradi povečanega obsega dela na koncu leta najeli študente predvsem za pomoč v trgovinah.

Teh je približno toliko kot v lanski sezoni, sicer pa jih najemajo še za pomoč pri zavijanju daril v 25 trgovskih centrih, na nekaterih od teh lokacij pa tudi za pomoč pri prodaji piškotov. Pri izvajanju prazničnih prireditev pa sodelujejo z agencijami, ki opravljajo takšne storitve.

Otroke animirajo gledališki igralci

Tudi v Cityparku se pri organizaciji božično-novoletne popestritve obrnejo na agencije. Kot pravi Klavdija Miklavžin Javornik, vodja marketinga, so že imeli na obisku Miklavža s spremstvom, pričakujejo pa tudi Božička, ki se bo oglasil štiri dni pred božičnim dnem. Na takšnih dogodkih nastopajo gledališki igralci in animatorji, ne pa študentje. »Pri izboru smo pozorni na to, da znajo igralci nastopati pred otroki, jih animirati, zabavati, motivirati. Biti morajo ljudski in prijetni, da jih naši kupci vzljubijo,« še opisuje.

Tudi v trgovinah Tuš v tem času poteka veliko več različnih dogodkov kot v drugih mesecih, zato so okrepili sodelovanje z zunanjimi izvajalci. Njihove centre je med drugim obiskal že Miklavž, prišel bo tudi Božiček, letošnja novost pa je otroško silvestrovanje z dedkom Mrazom.

Sicer pa so v prazničnem času v hipermarketih »okrepili pomoč kupcem pri blagajnah, s čimer jim želimo vsaj malo olajšati praznično nakupovanje. Študentje v dnevih pred prazniki pomagajo s pakiranjem in transportom blaga do avtomobila vsem, ki to želijo,« opisuje Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja.

Britanska pošta še išče decembrske delavce

Royal Mail Group, britanska pošta, v predbožičnem času išče številne priložnostne delavce za delo v njihovih izpostavah po državi. Kot pišejo na svoji spletni strani, je ta čas zanje že tradicionalno zelo delaven, saj morajo prenesti ogromno pošte, letos pričakujejo 29 milijonov kosov, tudi zaradi spletne trgovine.

Zato potrebujejo ljudi, da jim jo razvrščajo. Delo (do 23. decembra) poteka v skladiščih; nekateri nalagajo pošto iz kombijev, drugi jo prevažajo v vozičkih, tretji sortirajo pakete in pisma, četrti pa upravljajo stroje. V eni izmeni lahko obdelajo tudi več kot milijon kosov. Sprejemajo delavce iz različnih okolij in prepričanj – posebno spodbujajo ženske in etične manjšine –, ki pa morajo biti prilagodljivi, saj se na delu premikajo med različnimi nalogami.

Od iskalcev začasnega dela pričakujejo točnost, natančnost, zanesljivost, sposobni morajo biti delati pod časovnim pritiskom, osredotočeni na detajle ter sposobni večurnega dela na nogah. Urne postavke pa se gibljejo med 7,30 in 8,90 funta.