Glavne ponudbe za sezonsko delo so že mimo

Poletno delo v tujini je najbolje iskati v začetku leta. Še nekaj možnosti je za animatorje v Grčiji in na Hrvaškem.

Objavljeno
12. maj 2017 14.36
Mojca Finc
Mojca Finc

Če se zdaj odločate za sezonsko delo v prihajajočem poletju, ste glavne ponudbe že zamudili. Pri evropskem zaposlitvenem portalu Eures, ki ponuja prosta delovna mesta v 32 državah, se s tujimi delodajalci o sezonski delovni sili v turizmu, denimo, začnejo dogovarjati že v začetku leta.

Letos so z delodajalci iz Hrvaške in Španije organizirali zaposlitvene razgovore v Sloveniji za turistične animatorje konec februarja oziroma v začetku marca, saj aprila ponavadi že začenjajo usposabljanje. V tem mesecu so izbrani začeli sezonsko delo, ki ga bodo opravljali od treh do šest mesecev.

»Iskalcem poletnih del predlagamo, naj začnejo objave spremljati že v začetku leta oziroma zgodaj spomladi, ker je takrat več ponudbe. Zdaj je že nekoliko pozno, vendar še obstajajo možnosti za zaposlitev turističnih animatorjev v Grčiji in na Hrvaškem. Oglasa sta objavljena na spletni strani www.ess.gov.si (zavihek Eures, rubrika 'iskalci zaposlitve', članek 'prosta delovna mesta Eures'),« so v odgovoru zapisali svetovalci iz Euresa, ki so februarja s Hrvaško, Portugalsko in Španijo organizirali spletni sejem, namenjen poletnemu delu v turizmu. Na voljo je bilo 187 prostih delovnih mest, nanje se je prijavilo približno 2100 kandidatov iz vse Evrope.

Kandidate za delo v turizmu poleti iščejo predvsem v Španiji, Grčiji, na Portugalskem in Hrvaškem, opažajo svetovalci Euresa. Povpraševanje po sezonskih delavcih v turizmu (kuhinja, strežba, sobarice, turistični animatorji) v zadnjih letih ostaja enako, zelo redko pa so na tem portalu objavljeni oglasi za sezonsko delo v kmetijstvu. Slovenski iskalci se za sezonska dela največ zanimajo v gostinstvu oziroma si želijo delati kot animatorji, prav tako povprašujejo po delu v kmetijstvu, obiranju pridelkov.

Ne zanemarite priprav

Maja Novak, znana tudi pod imenom Mayita, sicer diplomirana organizatorka v turizmu, ki se ukvarja s popotniškim svetovanjem in pisanjem, tistim, ki se odpravljajo na lov za poletnim delom v tujini, svetuje, naj ne zanemarjajo priprav za ta izziv.

»V tujini si vedno tujec in včasih se je treba še bolj izkazati kot doma. Vedno priporočam, da največ časa namenijo piljenju življenjepisa, prošnji za delo, zbrati je treba kredibilne reference nekdanjih delodajalcev in opraviti kakšen tečaj, s katerim bodo v tujini bolj konkurenčni,« je naštela nekaj koristnih smernic za vse tiste, ki iščejo delo zunaj slovenskih meja.

Tistim, ki se podajajo na ta izziv prvič, svetuje, naj se ga lotijo prek kakšne kredibilne agencije, saj jim bo olajšala ves proces. Sama najraje priporoči delo v kampih v ZDA in au pair na Novi Zelandiji, saj oboje pozna iz prve roke. Poleg tega je na Novi Zelandiji izkusila še delo na organski kmetiji v zameno za prenočišče in hrano, v Mehiki je bila dva meseca receptorka, v Dominikanski republiki pa prostovoljka pri delu s pribežniki iz Haitija, kot stevardesa in nutricionistka je službovala na jahtah v Sredozemlju in na Sejšelih.

Popotnikom priporoča tudi kratkotrajna prostovoljna dela, pa tista v letoviščih in hostlih ter mreži workaway in woofing, ki za nekajurno delo na dan v zameno zagotovijo prenočišče in hrano. Zadnjih pet let Maja Novak službuje v jahtni industriji in tako izobraženim v turizmu in gostinstvu priporoča tudi »sicer zahtevno, a zelo dobro delo na kateri izmed zasebnih jaht«. Za to delo, ki se ponavadi začne prav v tem mesecu, zainteresiranim svetuje, da začnejo dokumentacijo zbirati in opravljati tečaje že januarja.

Priljubljeno delo v ZDA

Pri agenciji STA potovanja, pri kateri mladim pomagajo do dela v Avstraliji, Kanadi, ZDA, na Novi Zelandiji pa tudi po Evropi, ocenjujejo, da bodo letos na delo v tujino prvič pospremili več kot 300 oseb. V lanski sezoni jih je bilo 20 odstotkov manj.

»Večina udeležencev gre na poletno delo v ZDA, ki je na voljo študentom. Na drugih programih se starost giblje okrog 28 let, nekateri so tudi starejši od 30 let,« je starostno strukturo razkril Klement Perko.

Trajanje poletnih programov je ponavadi omejeno na tri do štiri mesece. Tisti, ki so namenjeni čez ocean in za to potrebujejo enoletni vizum, ponavadi načrtujejo daljšo odsotnost zdoma. »Redki programi omogočajo delo za manj kot dva ali tri mesece, saj je treba po prihodu v tujo državo nekaj dni nameniti urejanju dokumentacije, pozneje pa uvajanju v delo. Zato vsem priporočamo, da se odpravijo za najdaljši čas, ki ga imajo na voljo,« je povedal Perko.

Najbolj priljubljena destinacija so ZDA, v Evropi pa je največ zanimanja za Veliko Britanijo. Zaradi negotovosti, ki jo je sprožil brexit, bi nekateri radi izkoristili še zadnje ugodnosti članstva Velike Britanije v EU, je opazil Perko in zainteresiranim za delo v tujini svetoval, naj se prijavijo vsaj dva meseca pred odhodom. Opozoril je še, da se programi med seboj razlikujejo, nekateri potrebujejo več papirologije kot drugi, zato priporoča zgodnejšo prijavo v izogib dodatnim stroškom in skrbem.

Prijave – z izjemo poletnega dela v ZDA – sprejemajo skozi vse leto, opozarjajo pa, da pri nekaterih programih v začetku le svetujejo. »Če za primer vzamemo Kanado: prijave ne moremo sprejeti, dokler zainteresirani najprej samostojno ne pridobi vizuma. Šele ko ga ima, lahko pomagamo pri nadaljnjih korakih,« je koristne napotke nanizal Perko.