Iščejo Plečnika

Študentova obveznost bo med drugim: zamišljen pogled navzgor.

Objavljeno
14. maj 2017 18.16
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Med zanimivejšimi objavljenimi študentskimi deli za poletne mesece je »živi kip arhitekta Jožeta Plečnika.«

Ob 60-letnici njegove smrti ga predstavljajo na sejmih doma in v tujini, od konca junija do konca septembra, bo živi kip (na fotografijah) tudi v Ljubljani, na Bregu.

Živi kip našega velikega arhitekta je zamisel Turizma Ljubljanam, idejna zasnova je plod Bojane Planina iz Studia Mozaik, oživita pa jo kostumografinji in maskerki Meta Megušar Bizjan in Irena Tozon Mrhar.

Kot je povedala Planina, je vizualna podoba Plečnika, ki ga bomo letos lahko videvali v Ljubljani, rezultat nekajmesečnega dela in angažiranja Arhitekturnega muzeja Ljubljana. »Celoten kostum je izdelan natančno po originalih mojstra Plečnika, ki smo jih povzeli iz njegove osebne garderobe,« je navedla zanimivost sogovornica, ter dodala, da je živi kip tako vizualno kot interpretativno najbližja podoba.

Živi kip, foto iz arhiva Studia mozaik

Zato ni čudno, da je prvi kriterij, po katerem bodo izbirali kandidate, ki se bodo prijavili na to študentsko delo, njihova postava. Iščejo več oseb, visokih med 173 in 175 cm, bolj suhe postave. Idealno bi bilo, da bi kandidati imeli številko noge 42 in obseg glave (za klobuk) 52, vendar to ni obvezno. Delo so že opravljala tudi dekleta, preveliki čevlji jih niso tako zelo motili. »Oseba se mora znati vživeti v Plečnika, osvojiti njegove značilne gibe,« pa je drugi pogoj opisala Bojana Planina iz Studia Mozaik, kjer bodo izbrali kandidate.

V maski, foto iz arhiva Studia mozaik

Izbrani interpreti bodo predvidoma delali dvakrat na teden po pet ur. Delovni dan se začne v maski. Približno uro in pol traja, da kostumografinji in maskerki študenta spremenita v Plečnika. Nastop na ulici traja štirikrat po 20 do 30 minut, z vmesnimi 20-minutnimi odmori. Delovna obveznost? »Stanje na podstavku in spreminjanje poz, ki so bile značilne za Plečnika. Na primer: zamišljen pogled navzgor, pogled naprej in roke na hrbtu, pozdrav gledalcem.

Honorar je od pet do osem evrov neto na uro.