Kako trden je most iz špagetov?

Letošnji najtrdnejši most je prenesel obremenitev 89,52 kilograma, kar je manj kot lani, ko je most prenesel 105 kilogramov.

Objavljeno
08. maj 2017 13.31
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Maribor − Letošnji zmagovalci 8. mednarodnega tekmovanja študentov tehniških strok v izdelavi mostu iz špagetov z največjo nosilnostjo je ekipa MTM s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru.

Zmagovalno ekipo so sestavljali študentje drugega letnika magistrskega študija Matej Slapnik, Marko Zidarić in Toni Sakmardi. Gre za lanske zmagovalce, ki se jim je pridružil novi član Toni Sakmardi. Most, ki so ga zgradili iz špagetov, je prenesel 89,52 kilograma obremenitve.

Letos tudi tekmovanje za osnovnošolce

V Mariboru je tekmovalo 28 ekip, v katerih je bilo skupaj 130 tekmovalcev iz 21 različnih izobraževalnih ustanov iz več držav. Naslov tekmovanja je Ali je kaj trden most - AJKTM 2017, nastopajoči pa so bili iz Egipta, Turčije, Latvije, Češke, Poljske, Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Tekmovalo 28 ekip, v katerih je bilo skupaj 130 tekmovalcev iz 21 različnih izobraževalnih ustanov iz več držav.

Tekmovanje organizira študentski svet fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru v sodelovanju z Društvom študentov fakultete za gradbeništvo. Letos so pripravili tudi eno novost. V sodelovanju s srednjo gradbeno šolo Maribor so organizirali tekmovanje v postavljanju mostov iz špagetov tudi za osnovne šole, poimenovano Mini AJKTM. Tega tekmovanja se je udeležilo deset ekip.

Gradijo le s špageti in lepilom

Namen dogodka je, da ekipe na podlagi pravil, ki jih prejmejo tri tedne pred tekmovanjem, sestavijo most iz špagetov. Kot gradbeni material imajo na voljo le špagete in vroče plastično lepilo, s katerim lepijo snope špagetov. V snope špagete povežejo zato, ker le tako prenesejo velike obremenitve. En špaget ne prenese skoraj nič obremenitve, ko pa jih povežejo v snope, postanejo ti zelo močni.

Da je most čim bolj trden, špagete zlepijo v snope.

Število špagetov v snopu je odvisno od tega, kolikšna obremenitev bo v posameznem snopu, kar pokažejo preračuni, ki jih ekipe delajo pred tekmovanjem. Snopi se z lepilom lepijo le ob koncih in se nato snopi povezujejo v želeno obliko. Najboljše skupine si pripravijo raznorazne šablone, da sestavljanje snopov poteka čim hitreje.

Letos ni bilo rekorda

Te mostove na zadnji dan tekmovanja obremenijo in most, ki prenese največjo obremenitev, je zmagovalec tekmovanja. Kot rečeno, je letošnji most prenesel 89,52 kilograma obremenitve, kar je precej manj kot lani, saj je lanski most pri masi 1,5 kilograma prenesel obremenitev 105 kilogramov.

V primerjavi s pravimi mostovi je gradnja mostov iz špagetov zelo poenostavljena različica. Edino, kar je isto, je računanje statike in razmislek o prenosu obtežitve na krajne podpore. Zato je pomembno, da so v ekipah člani, ki obvladajo statiko in mehaniko, dobrodošla pa so tudi znanja matematike in fizike. To je naloga za bodoče inženirje.