Kakšne ukrepe lahko pričakujejo brezposelni

Število brezposelnih je padlo pod 100.000 prvič po šestih letih.

Objavljeno
08. julij 2016 18.06
tre*ZAPOSLOVANJE
Nejc Gole, Jan Klokočovnik
Nejc Gole, Jan Klokočovnik

Število brezposelnih se je po šestih letih spet zmanjšalo pod 100.000. Ministrstvo za delo napoveduje nove programe za podporo zaposlovanja, predvsem mladih – prvega že čez nekaj dni.

Konec junija je bilo registriranih 99.795 brezposelnih, kar je 9,5 odstotka manj kot junija lani, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje.

V prvih šestih mesecih tega leta se je na zavodu na novo prijavilo 44.231 brezposelnih, kar je 4,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Dobra polovica oseb se je prijavila, ker so izgubile zaposlitev za določen čas. Prijavilo se je še 7436 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 5008 iskalcev prve zaposlitve. Glede na lansko prvo polletje je najopaznejše zmanjšanje prijav iskalcev prve zaposlitve, saj se jih je letos prijavilo 12,2 odstotka manj. Za osem odstotkov je manj trajno presežnih delavcev in za slabe tri odstotke manj brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas.

Iz evidence zavoda se je do konca junija odjavilo 57.512 brezposelnih, kar je 8,7 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta.

Število brezposelnih se je v zadnjem letu zmanjšalo v vseh območnih službah zavoda za zaposlovanje. Znižanje je bilo največje na novogoriškem (za 16,9 odstotka), novomeškem (12,5 odstotka) in kranjskem območju (12,3 odstotka). Najmanjše znižanje pa so zabeležile območne službe v Sevnici (za 5,2 odstotka), Celju (5,5 odstotka) in Ljubljani (7,6 odstotka).

Največja brezposelnost je aprila sicer bila v Dobrovniku in Rogaševcih – več kot 23-odstotna – ter v Kočevju (22-odstotna). Med 26 občinami z največjo brezposelnostjo je 19 prekmurskih ter še nekaj belokranjskih, zasavskih in Maribor. Po drugi strani imajo najmanjšo brezposelnost občine Žiri, Gorenja vas-Poljane, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor in Železniki, in sicer od 4,6- do petodstotno.

Prvi program čez nekaj dni

Vlada je za aktivno politiko zaposlovanja letos in v prihodnjem letu namenila sto milijonov evrov, od tega 59 milijonov iz evropskega socialnega sklada. Več programov že poteka, drugi se bodo še začeli, pravijo na ministrstvu za delo.

Predvidoma na začetku prihodnjega tedna bo zavod za zaposlovanje objavil javno povabilo za usposabljanje na delovnem mestu za brezposelne, stare do 29 let. V nekaj mesecih bodo na voljo subvencije za zaposlitev mladih za nedoločen čas.

Za povečavo kliknite na grafiko. Infografika: Delo

Trije programi bodo predvidoma zagnani konec leta, od tega bosta dva namenjena zaposlovanju mladih. Ministrstvo za delo bo objavilo javni razpis za podporo projektom, ki bodo z razvijanjem določene dejavnosti mladim zagotavljala delovna mesta. Javni razpis bodo objavili še za spodbujanje podjetniške aktivnosti med mladimi brezposelnimi.

Tretji javni razpis konec tega leta bo podprl zaposlitvene projekte na lokalni ravni, in sicer s povezovanjem delodajalcev, delojemalcev, izobraževalnih ustanov in drugih. Predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta bo ministrstvo za delo objavilo javni razpis za program Učne delavnice. V tem bodo izbrani projekti po posameznih regijah glede na deficitarne poklice na posameznem področju. Namen projekta bo usposabljanje ranljivih skupin.