Letos tretjina več oglasov za študentsko delo

Urna postavka najpogosteje med 4,53 in osmimi evri.

Objavljeno
14. maj 2017 20.57
šipič MNENJA SOBOTNA
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ponudba počitniških del na študentskih servisih je letos večja, kot je bila v preteklosti. Po podatkih e-Študentskega servisa (eŠ) je objav več za dobro tretjino. Veliko možnosti je v prodaji, predvsem v turističnih središčih, pa tudi v strežbi, podjetja iščejo animatorje, reševalce iz vode, vodnike, učitelje ipd.

Med zahtevnejšimi strokovnimi deli prevladuje delo z računalnikom. V mariborskem študentskem servisu (ŠS) so izpostavili še ponudbo del v proizvodnji, administraciji in dostavi pošiljk, v M servisu pa pakiranje, prodajo sladoleda, delo na recepciji, pomoč v kuhinji in podobno.

Največ za inštrukcije, najmanj za proizvodnjo

Povprečna urna postavka je po podatkih eŠ 5,5 evra bruto oziroma 4,2 evra neto, z razlikami glede na vrsto dela in regijo. Največ so delodajalci pripravljeni odšteti za poučevanje, inštrukcije (devet evrov in več), učenje plavanja, programiranje (osem evrov in več). Z najnižjo zakonsko določeno postavko 4,53 evra bruto je plačanih približno petina del, predvsem v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje in polnjenje polic, pravijo v eŠ. V ŠS pa imajo na voljo največ prav takšnih del, bolje pa so plačana strokovna in projektna ter terenska dela.

V M servisu so povedali, da je delo v proizvodnji ovrednoteno med 4,53 in 6,96 evra na uro, strežba pa med 4,53 in osmimi evri.

Kaj ponujajo podjetja

Koliko si bodo letos s študenti pomagala podjetja?

Na Petrolu del, ki niso nujno potrebna (na primer čiščenje stekel), tudi letos ne bo. »Ker so se stroški študentskega dela precej povišali, je bil Petrol prisiljen v zmanjševanje števila študentov,« so pojasnili.

Na Pošti Slovenije pa jih zaposlujejo po vsej državi. Potrebe objavljajo na študentskih servisih. Njihovo pomoč poleti potrebujejo pri dostavi in tudi v obeh logističnih centrih, za sprejem in usmerjanje pisemskih in paketnih pošiljk. Občasno tudi za promocije, administracijo in strokovna dela. Urne postavke so 4,53 do osem evrov bruto.

Med junijem in septembrom bo v Uniorju priložnost dobilo približno sto mladih, prednost imajo štipendisti, otroci zaposlenih in tisti, ki so že bili pri njih. Opravljali bodo predvsem pomožna dela v gostinstvu in turizmu ter lažja dela v proizvodnji in skladišču. Urne postavke so 4,53 do pet evrov bruto. Prijav, ki jih sicer sprejemajo od aprila do junija, je ponavadi več, kot je potreb.«

Podobno pravijo tudi v skupini Kolektor, kjer vsako leto sprejmejo večje število študentov in dijakov, tako štipendiste kot druge. Delo dobijo v proizvodnih in podpornih procesih, lahko opravljajo prakso v tujini ali pa sodelujejo pri posameznih projektih. Iščejo predvsem mlade, ki se izobražujejo v strojništvu oziroma elektrotehniki 
po poklicih iz teh panog imajo največ potreb. Prijave sprejemajo prek njihove spletne strani.

V vsakem od treh zdraviliških centrov Term Krka bo delo dobilo več kot deset študentov. Področja so različna, s tem pa tudi znanja, ki jih mladi potrebujejo: za delo v zdravstveni službi se lahko prijavijo študenti fizioterapije, delovne terapije in zdravstvene nege, v centrih dobrega počutja pa študenti kozmetike.

Poleg tega študenti opravljajo še pomožna dela v gostinstvu (strežba, kuhinja), na bazenih oziroma plaži (reševalci, redarji, športni animatorji), v hotelih (receptorji, animatorji, sobarice). Letos bodo potrebovali največ gostinskih delavcev za delo v strežbi in kuhinji ter reševalce iz vode. Povpraševanja objavljajo na študentskih servisih, mnogi mladi se javijo sami v podjetje, »delo dajemo tudi otrokom zaposlenih sodelavcev, če imajo primerna znanja. V interesu pa nam je, da angažiramo študente, ki so pri nas opravljali prakso in že imajo nekaj izkušenj«.

Tudi v Hitu, kjer bodo letos potrebovali 40 študentov, povabijo štipendiste, prednost imajo tudi otroci zaposlenih in tisti z izkušnjami ali šolanjem v poklicih, za katere potrebujejo delavce. To pa so: pomoč v gostinstvu, strežbi, kuhinji, pri delu sobaric, valejev in biljeterjev. Plačila za to so 4,5 do 5 evrov na uro in desetodstotni nočni oziroma praznični dodatek.