Največ zaposlitvenih priložnosti v proizvodnji

Več kot polovica velikih podjetij bo v naslednjem četrtletju iskala delavce.

Objavljeno
13. marec 2017 20.12
jpo-Arcont proizvodnja
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ljubljana – V drugem četrtletju bodo delodajalci v Sloveniji še bolj pospešeno iskali delavce, kaže nova Manpowerjeva raziskava. Razmerje med 621 podjetji, ki so napovedala zaposlovanje, in tistimi, ki bodo odpuščala, od začetka raziskave 2011 še ni bilo tako ugodno.

Tako je napovedana 27-odstotna neto rast zaposlovanja, po upoštevanju sezonske prilagoditve pa 22-odstotna. V prejšnjem četrtletju, ki je bilo prav tako rekordno, je 16 odstotkov podjetij napovedalo zaposlovanje, trije odstotki odpuščanje, pri 79 odstotkih pa naj sprememb ne bi bilo (podatki za drugo četrtletje so v grafu).

V primerjavi z okoliškimi državami so delodajalci pri nas veliko bolj optimistični: še največjo rast po sezonski prilagoditvi napovedujejo madžarska (17 odstotkov) in poljska (12) podjetja, avstrijska denimo pet in nemška sedem, italijanska pa –2 odstotka, torej naj bi več podjetij tam odpuščalo, kot zaposlovalo. Po izboljšanju zaposlitvenih možnosti na letni ravni je Slovenija globalno zasedla prvo mesto – povečale so se za 14 odstotkov, na Madžarskem, ki je druga na lestvici, pa za sedem in v Braziliji za šest odstotkov.

»Že tretje četrtletje zapored smo priča visokemu zaupanju delodajalcev in to leto je izjemno obetavno za slovenski trg dela. Delodajalci napovedujejo močne zaposlitvene načrte, zaupanje in visoko aktivnost na trgu dela. Ponovno se srečujemo z vrzelmi oziroma pomanjkanjem talentov, vendar ostajamo pozitivni. Številna podjetja se namreč prilagajajo in sprejemajo digitalno transformacijo in druge trende, kot sta grajenje delovnih mest z upoštevanjem napovedi za prihodnost in spodbujanje izobraževanja vseh zaposlenih. V splošnem so zaposlitveni obeti delodajalcev najmočnejši doslej v nacionalnem, regionalnem in sektorskem vidiku, kot tudi v vseh velikostih podjetij,« je rezultate raziskave komentiral Robert Vovk, direktor podjetja Manpower.

Na jugovzhodu največ potreb

Največ priložnosti bo v proizvodnji, kjer je neto napoved zaposlovanja 38 odstotkov, po sezonski prilagoditvi pa 33 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem to pomeni rast za osem odstotnih točk, na letni ravni pa za 28. Le malo manjša je napovedana rast zaposlovanja v gradbeništvu, in to 34 odstotkov oziroma sezonsko prilagojeno 30 odstotkov, v primerjavi s preteklim letom pa delodajalci napovedujejo rast za 24 odstotnih točk.

Veliko bodo zaposlovali še v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin, in sicer je neto napoved 37 odstotkov, sezonsko prilagojeno pa 24, rast na letni ravni je za 16 odstotnih točk. Povečanje potreb v gostinstvu v drugem četrtletju ni presenečenje, rast je 38 odstotkov (sezonsko neprilagojeno), v primerjavi z napovedjo za enako obdobje pa so tokrat delodajalci izkazali za 19 odstotkov več namer po zaposlovanju.


Najmanj priložnosti bo v kmetijstvu, lovu in ribolovu, prav tako tudi v javni upravi in socialnih storitvah, kjer naj bi bilo zaposlovanje v primerjavi z enakim obdobjem lani za štiri odstotne točke večje.

Daleč najbolj aktivni bodo delodajalci v Jugovzhodni regiji. Neto napoved zaposlovanja bo tam dosegla 35 odstotkov (s sezonsko prilagoditvijo 32), na letni ravni je to za 26 odstotnih točk več. V preostalih treh regijah ni večjih razlik (od 23 do 25), po sezonski prilagoditvi pa 18 v Osrednji in Severovzhodni regiji ter 21 v Jugozahodni, kjer je rast na letni ravni 14 odstotnih točk, v preostalih dveh regijah pa osem oziroma devet.

V prihajajočem četrtletju bodo največ kadrov iskali delodajalci, ki zaposlujejo več kot 250 delavcev. Njihova napoved je v primerjavi z enakim obdobjem lani boljša za 33 odstotnih točk, in sicer je nove zaposlitve napovedalo 56 odstotkov teh podjetij, upad zaposlenih pa pričakujejo v odstotku družb, medtem ko v ostalih ne bo sprememb.

V skupini srednje velikih podjetij s 50 do 249 delavci je napoved v primerjavi z lansko boljša za 17 odstotnih točk. V tej skupini je bilo sicer največ podjetij (štiri odstotke), ki so napovedala zmanjšanje zaposlenih v prihajajočem četrtletju, najmanj sprememb pa napovedujejo v mikro podjetjih, in sicer jih je 82 odstotkov odgovorilo, da bodo ohranili število zaposlenih.