Napotitev zavoda, kaj je to?

Delodajalci iščejo pomoč pri selekciji kandidatov za delovna mesta s potrebno največ srednješolsko izobrazbo.

Objavljeno
25. avgust 2016 21.33
bsa brezposelnost
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

V objavah prostih delovnih mest na portalu zavoda za zaposlovanje se pogosto pojavi zapis »delodajalec želi tudi napotovanje kandidatov iz evidenc zavoda«. To poenostavljeno pomeni, da zavod stopi v vlogo posredovalca, podjetju predlagajo zelo zožen nabor najprimernejših kandidatov.

»Če pri objavi prostega delovnega mesta delodajalec želi posredovanje kandidatov, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih ali iskalcev zaposlitve, mu glede na njegove želje posredujemo kandidate iz naše evidence. Če želi, pa tudi kandidate iz držav EU,« je pojasnila Tanja Gerkšič. Za to možnost se je odločilo skoraj 60 odstotkov delodajalcev, ki so letos od januarja do junija na portalu zavoda objavili skoraj 53.026 prostih delovnih mest. Je pa to pogostejša izbira podjetij, ki potrebujejo kandidate z osnovnošolsko, poklicno ali srednješolsko izobrazbo.

Opozorite svojega svetovalca

V praksi to poteka tako, da se svetovalec iz zavoda in delodajalec pogovorita o želenem profilu kandidatov, kakšne kompetence in dodatna znanja morajo imeti, kakšno je delovno mesto, za koliko časa bodo osebo zaposlili. Določijo tudi, kako bo potekala selekcija: kje bodo razgovori, s koliko kandidati se bo podjetje srečalo. Zavod tako lahko organizira predstavitev prostega delovnega mesta za skupino brezposelnih, na kateri lahko sodeluje tudi delodajalec – kar se ponavadi konča z individualnimi zaposlitvenimi pogovori –, organizira hitre zmenke z iskalci zaposlitve ali pa mini zaposlitvene sejme, na katerih se predstavi več delodajalcev iz iste panoge.

Svetovalci nato preverijo, kateri kandidati ustrezajo pogojem, in jih motivirajo za zaposlitev. »Za posamezno prosto delovno mesto jih izberemo do pet – oziroma kakor se prej dogovorimo z delodajalcem –, ki po naši oceni ustrezajo delodajalčevim zahtevam ter so motivirani za zaposlitev,« je postopek opisala Gerkšičeva.

Če vas delovno mesto z zaznamkom o napotovanju zavoda zanima, izpolnjujete pogoje zanj in ocenjujete, da ste dober kandidat, opozorite na tako objavo svojega svetovalca. Skupaj bosta pregledala zahtevane pogoje, in če bosta presodila, da spadate med najbolj primerne kandidate, vas bomo lahko napotili k delodajalcu,« je povedala predstavnica zavoda za zaposlovanje.


Na pogovoru bodite pozitivni

V vsakem primeru pa lahko posameznik tudi sam odda vlogo za zaposlitev, ki naj bo unikatna – napisana mora biti kot odgovor na konkretno potrebo in pogoje za zaposlitev, ki jih delodajalec razpiše.

»Kandidati morajo pri bodočih delodajalcih ustvariti vtis in jih prepričati, da so profesionalni, samozavestni in sposobni. Tako kot so pomembni predstavitev, življenjepis in prijava, je pomembna tudi priprava na zaposlitveni pogovor. Brezposelnim svetujemo, naj si pogledajo spletno stran podjetja, pridobijo notranje informacije o organizacijski kulturi, plačilu, dejavnostih, zaposlenih, skrbno naj pregledajo svoj življenjepis in vlogo, naj se trudijo predvideti možna vprašanja in vaditi odgovore, poskrbijo naj za točnost (vsaj 15 minut pred pogovorom), primerno se uredite, ob prihodu se rokujte, izklopite mobilni telefon, predvsem pa bodite pozitivni (brez razlage o preteklih negativnih izkušnjah) in iskreni.

Ko iščemo zaposlitev, moramo poznati svoje vrednote, interese, zanimanja, saj se bomo tako lažje odločili o svoji nadaljnji karieri in na zaposlitvenih pogovorih lažje odgovarjali na različna, tudi zahtevnejša vprašanja. Če se dobro poznate, ste bolj samozavestni, poznate svoje šibke in močne strani, vsa bo na pogovoru težko kaj presenetilo. Skromnosti v zaposlitvenem pogovoru ne priporočamo, saj je to lahko videti kot nezainteresiranost, boječnost, pomanjkanje samoiniciativnosti.

Osredotočite se na to, zakaj bi delodajalec zaposlil ravno vas, s čim boste pripomogli k izboljšanju v podjetju. Na vprašanja odgovarjajte tako, da vas vsi razumejo, ne glede na panogo, delovno mesto itn. Izogibajte se temam, ki bi vas lahko spravile v težave (stan, starost, verska pripadnost, politična prepričanja). Govorite počasi in razločno, da vas bodo razumeli,« je natresla koristne nasvete Gerkšičeva in dodala, da svetovalci izbrane kandidate, ki jih hočejo napotiti k delodajalcu, pripravijo ravno v tem smislu.

Opozorila je še, da napotitev ni zagotovilo, da bo delodajalec katerega od predlaganih kandidatov zaposlil. To se zgodi v dobri polovici primerov. Tudi ni nujno, da bo predlagane kandidate poklical in jih povabil na pogovor - za koga se odloči, je njegova odločitev.