Pahor na Vegovi: Talent ni dovolj, treba je biti pogumen in vztrajen

Dijaki so predsedniku predstavili električni avtomobil, električno kolo, terapevtsko kocko in steznik z vgrajenimi senzorji.

Objavljeno
01. februar 2017 18.10
Borut Pahor na Vegovi
Ba. Pa.
Ba. Pa.
Ljubljana − »Spodbudil bi vas, da ste razmišljujoče osebnosti, da imate visoke zahteve do sebe v intelektualnem smislu in da ste ambiciozni glede uspeha,« tako je predsednik države Borut Pahor začel pogovor z dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana (Vegove).

Dijaki so mu predstavili raziskovanje na področju naravoslovja in tehnike ter družboslovja in mednarodno sodelovanje. Predstavili so mu tudi svoje inovativne projekte, med drugim električni avtomobil, električno kolo, terapevtsko kocko in steznik z vgrajenimi senzorji, ki jih izdelujejo v sodelovanju s podjetji, kot je Kolektor group, ob pomoči profesorjev Univerze v Ljubljani (zlasti fakultete za elektrotehniko, fakultete za računalništvo in informatiko), Univerze v Mariboru (fakulteta za energetiko) mentorjev šole in mentorjev v okviru Zavoda 404.

Bodoči inženirji so imeli za predsednika tudi veliko vprašanj. Med drugim jim je Pahor položil na srce, naj bodo vztrajni in pogumni, saj talent ni dovolj za uspešnost po šolanju. Dejal jim je tudi, da jih ne smejo omejevati republiške meje, da morajo razmišljati širše in si pridobiti znanje in izkušnje na področju novih kultur in jezikov.

Dijake je izzval z vprašanji o njihovih sanjah in osebnih kariernih poteh. Odgovorili so mu, da bodo šolanje nadaljevali na fakulteti, da pa si nekateri želijo ustanoviti uspešna podjetja, ki bi razvijala izdelke za izboljševanje sveta.

Pahorja je zanimalo tudi, kako so zadovoljni s svojim šolanjem in možnostmi, ki jih nudi šola. Odgovorili so mu, da jim sicer manjka podjetniškega znanja, da pa jih zelo veseli, da jih šola spodbuja k praktičnemu delu, sodelovanju s podjetji in izmenjavi v okviru programa Erasmus.

Pahor je poudaril tudi, da obstajajo drugačne možnosti za pridobivanje znanja in kompetenc - »bodite radovedni, bodite drugačni«.

Obisk predsednika na Vegovi je bil uvod v Karierni dan, ki ga organizira Zavod Nefiks in se bo jutri nadaljeval po več kot 50 srednjih šolah po Sloveniji. Svoja vrata pa bodo na ta dan dijakom odprla tudi Karierna središča ZRSZ, Ljudske univerze ter druge institucije, ki bodo nudile brezplačno karierno svetovanje.