Podjetniki odgovarjajo: Zakaj je/ni 'kul' biti podjetnik

Stvari imaš v svojih rokah, marsikdo pa poskuša izkoristiti podjetnikovo mladost/neizkušenost.

Objavljeno
08. maj 2017 15.20
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar
Andrej Orožen, Dewesoft

Podjetniška vloga nam ponuja na eni strani veliko ustvarjalne svobode, na drugi strani pa zahteva veliko odrekanja in trdega dela. Uspeh nikoli ne pride sam po sebi in čez noč. Pred vstopom v podjetniške vode priporočam, da ima mlad podjetnik močno ambicijo doseči in preseči svoje cilje.

Andrej Orožen (levo) s soustanoviteljem podjetja Juretom Knezom Foto: Uroš Hočevar/Delo

Na podjetniški poti je priporočljivo imeti tudi mentorja, ki lahko pomaga pri premagovanju pasti podjetništva in doseganju hitrejšega uspeha.

 

Nastja Verdnik, Pasja pekarna Hov-hov

Biti mlad podjetnik ima dobre in slabe strani. Dobra stran je predvsem ta, da ko »vzameš stvari v svoje roke«, postaneš neodvisen in sam poskrbiš za svoj kruh. Podjetništvo te postavlja pred vedno nove izzive, kar te utrdi in spreminja v močno in samozavestno osebo. Prednost je ta, da si sam prilagajaš delovnik, po drugi strani pa imaš zelo malo prostega časa, saj si v delo vpet čez ves dan, velikokrat tudi večer.

Nastja Verdnik Foto: osebni arhiv

Največja slabost oziroma ovira pa je, da marsikdo želi izkoristiti tvojo mladost oziroma neizkušenost, zato je treba biti še dodatno pazljiv. Podjetništvo je garanje, ampak če se vanj spustiš s srcem in vztrajnostjo, je uspeh neizogiben.

 

Janja Štrumbelj, LePotica

Biti podjetnik je dobro, ker si sam svoj šef, ker delaš tisto, kar te veseli, in ker si lahko delo organiziraš tako, kot ti ustreza. Ko vidiš, da tvoja ideja raste in je podjetje uspešno, ti ni težko trdo delati zato, da dosežeš svoj cilj.

Janja Štrumbelj Foto: osebni arhiv

To pa je hkrati tudi manj 'kul' stran podjetništva: podjetništvo ni služba z osemurnim delovnikom, ampak način življenja z več odgovornosti in manj prostega časa. Še posebej na začetku podjetniške poti je treba vložiti veliko dela, pozitivni finančni rezultati pa se pokažejo šele kasneje, lahko šele čez nekaj let.

 

Anže Miklavec, Goat story

Najbolj pomembno je, da delo, ki ga opravljaš, delaš z užitkom in se ob tem tudi zabavaš. Samo stvari, ki jih delamo s strastjo, so lahko najboljše in drugačne. Sam uživam pri ustvarjanju novih, inovativnih izdelkov, ki so tehnološko in estetsko drugačne. Kot podjetnika pa me spremlja želja po nenehnih izboljšavah in inoviranju.

Anže Miklavec Foto: osebni arhiv

Inoviranje pomeni hoditi po poti, kjer še nihče drug ni hodil. Torej spoznavanje nečesa novega je neodkrita pot in zato ne moreš spraševati za nasvete in napotke, sam moraš odkriti tisto pravo, novo formulo.