Saj nimaš česa izgubiti ...

»Že misel, da narediš nekaj svojega, je dovolj, da sam sebe ženeš naprej.«

Objavljeno
08. maj 2017 13.58
Sonja Kolarič
Sonja Kolarič

Fakulteta za podjetništvo Gea College želi mlade usposobiti za prepoznavanje in uresničevanje tržnih priložnosti, zato so letos že enaindvajsetič organizirali tekmovanje Mladi podjetnik, kjer želijo srednješolce spodbuditi k čim boljši pripravi za javni nastop in k čim boljši multimedijski predstavitvi njihove poslovne ideje.

Letos je zmago slavila skupina treh dijakov 4. letnika Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki je izdelala aplikacijo za športne trenerje, imenovano ProTactics.

»Naša aplikacija pomaga trenerjem pri reševanju različnih problemov na treningih in tekmah, na enem mestu vključuje vse, kar trener potrebuje za vodenje ekipe – z njo lahko organizira treninge, prikazuje igralcem različne taktične akcije, vodi statistiko in bazo igralcev,« je povedal Marko Kužner, eden članov ekipe, in dodal, da se za končnim izdelkom skriva več mesecev zahtevnega dela. Na projektu so delali od lanskega novembra.

Tehnološka rešitev za športne trenerje

Idejo so dobili ob pogovorih s trenerji, saj so ugotovili, da obstaja potreba po tehnološkem napredku v športu.

»Prišli smo na idejo, da bi jim pomagali z aplikacijo. Tega projekta se nismo lotili izključno zaradi tekmovanja, temveč predvsem zato, ker želimo v košarko in ostale ekipne športe vpeljati tehnološke novosti in rešiti probleme z organiziranostjo treningov in akcij,« pojasnjuje Kužner in dodaja, da so se izdelave aplikacije lotili sami, finančno in z nasveti pa so jim pomagali mentorji na dogodkih start-up in mentorji na šoli.

Njihova aplikacija je v fazi testiranj, fantje pa upajo, da jo bodo lahko čim prej poslali na trg. »Naš dolgoročni cilj je tudi ustanovitev podjetja, ki ne bo delovalo samo v Sloveniji, temveč globalno,« so bili enotni vsi trije člani ekipe.

ProTactics Foto: osebni arhiv

Zmagovalna ekipa je na tekmovanju Mladi podjetnik prejela šolnino za prvi letnik študija podjetništva na Fakulteti za podjetništvo Gea College, v okviru katerega bodo lahko še nadgradili svoje znanje podjetništva. Vendar fantje nagrade najverjetneje ne bodo izkoristili v tej obliki, saj so vsi že vpisani na druge študijske programe.

»Mogoče se bomo dogovorili za kakšno drugo obliko izkoristka nagrade, recimo s seminarji, katerih bi bili zelo veseli, saj bi tako dopolnili naše znanje iz sveta podjetništva,« pojasnjuje.

Vedno suhe klopce v parkih

Med zanimivi podjetniškimi idejami je bila tudi klop, imenovana Flip klop'ca, ki rešuje problem mokrih, umazanih in mrzlih klopi v parkih in na avtobusnih postajah.

Dijaki Srednje ekonomske šole Ljubljana so razvili idejo narobe obrnjene klopi, ki bi bila zaščitena pred dežjem in drugimi vremenskimi vplivi. Ko bi nekdo želel na njej sedeti, bi klop samo obrnil, ko bi spet vstal, bi se zaradi posebnega mehanizma vrnila v prvotno stanje.

 

Flip klop'ca Foto: osebni arhiv

»Naša klop je namenjena vsem, ki se sprehajajo po parkih in potrebujejo počitek, in tistim, ki čakajo na avtobusnih postajah na mestni avtobus,« pravi Aljaž Perko, član drugouvrščene ekipe.

»Idejo o Flip klop'ci smo izpopolnjevali nekaj mesecev, delali pa smo predvsem na organiziranih srečanjih s predavatelji podjetništva in profesorji na šoli,« pravijo člani drugouvrščene ekipe in dodajajo, da so jih pri delu spodbujali in usmerjali v pravo smer tako profesorji kot domači, zato si želijo, da bi idejo realizirali.

Pomembno je razmišljati s svojo glavo

Tekmovanja, ki spodbujajo podjetniški duh pri mladih, člani obeh skupin ocenjujejo za pozitivna, saj so dober test pri načrtovanju ideje, na njih pa lahko pridobijo mnenja in slišijo izkušnje mnogih podjetnikov. Mladim dajejo možnost za razmišljanje in zagon, z malo sreče pa lahko pridobijo tudi sredstva za nadaljevanje projekta in tako lahko iz tega nastanejo tudi uspešne podjetniške zgodbe.

Člani in mentorji ekipe ProTactics. Foto: osebni arhiv

Člani prvouvrščene ekipe po koncu študija nameravajo nadaljevati podjetniško pot na tehnološkem področju. »Verjamemo, da je še posebej v današnjih časih izjemnega pomena razmišljati s svojo glavo in s tem biti podjeten, konec koncev nimamo kaj izgubiti,« pravijo.

Ustanovitev lastnega podjetja je cilj tudi Aljažu Perku, ki že pomaga pri delu v družinskem podjetju. »Trenutno želim do konca izpeljati projekt, ki si ga je zadala naša skupina, za druge projekte moram še veliko premisliti in domisliti, se mi pa zdi iskanje nečesa novega zelo zanimivo. Že sama misel, da sem naredil nekaj svojega, je dovolj, da sam sebe ženem naprej,« pravi Perko.

Člani in mentorji ekipe Flip klop'ca. Foto: osebni arhiv

Kljub veliki zagnanosti članov prvo- in drugouvrščene skupine se vsi zavedajo, da jim primanjkuje izkušenj in strokovnega znanja, ki ga bodo pridobili le s trdim delom in študijem na tem področju. Kot pravijo, jih pri podjetniških idejah spodbujajo tudi starši, vendar pričakujejo, da bodo najprej končali šolanje.


Prvouvrščena skupina meni, da je dober podjetnik tisti, ki zna razmišljati s svojo glavo, se prilagodi katerikoli situaciji in iz nje izpelje največ, kar je mogoče. Drugouvrščeni pa k temu dodajajo zagnanost in vztrajnost na poti do cilja ter nenehno raziskovanje in uvajanje novosti.