Stran z omarami!

Velika napaka pri načrtovanju in opremljanju pisarne je preveč pohištva.

Objavljeno
27. maj 2016 21.10
Aleksandra Zorko
Aleksandra Zorko

Delovni prostor danes nista več zgolj pisalna miza in stol, ampak lahko delamo povsod, doma, v vrsti v banki, na letališču ali ko čakamo na sestanek. Vse to nam omogočajo pametne naprave, ki so tudi poskrbele, da smo dosegljivi vedno in povsod. A kljub temu dejstvu marsikdo še vedno sedi s sodelavci v istem prostoru in v takih primerih je skrbno načrtovanje kakovostnega delovnega okolja toliko pomembnejše. To namreč vpliva na počutje, ustvarjalnost, odnos do dela in zato tudi na učinkovitost pri delu.

Že lepa skodelica spremeni mikrookolje

»Kot pri oblikovanju vsakega prostora je treba najprej razmisliti o funkcionalnosti, pravilni osvetlitvi in hierarhiji znotraj prostora. Seveda je pomemben tudi način dela uporabnika prostorov in navsezadnje njegov pogled na kakovost bivanja v pisarni,« pojasnjuje arhitektka in direktorica biroja GAO arhitekti Petra Zakrajšek.

V idealnem delovnem okolju bi se morali počutiti sproščeno, ustvarjalno in prijetno. To je sicer odvisno od mnogih dejavnikov, po oblikovalski in arhitekturni plati pa to tudi pomeni ergonomsko oblikovano opremo, ki jo uporabljamo pri delu, funkcionalen, dovolj velik in estetsko urejen prostor ter primerni osvetljenost in temperatura zraka.

Tisti, ki dela v velikih odprtih prostorih, pa si po besedah arhitektke lahko z minimalnimi posegi polepša svoje mikro delovno okolje. »Že šopek rož, fotografija družine in lepa skodelica za kavo bodo prostor naredili oseben in veder. Te majhne pozornosti in osebni predmeti ne vplivajo na dizajn pisarne v celoti, hkrati pa naredijo minikozmos barvit, oseben in domač,« pojasnjuje Zakrajškova.

Kakovost materialov, ekologija in nove tehnologije v ospredju

Če se ozremo po mednarodnih predstavitvah in sejmih pisarniške opreme, lahko rečemo, da se oblikovalci in proizvajalci zavedajo, da je prijetno delovno okolje pomembno za dobro počutje ljudi na delovnem mestu, saj so ti prikazani delovni prostori moderno zasnovani, vrhunsko oblikovani in izdelani iz najboljših materialov. Prav kakovosti materialov, ekologiji in novim tehnologijami proizvajalci pisarniškega pohištva namenjajo največ pozornosti.

Pri opremljanju ter zasnovi delovnih prostorov in pisarn se naredijo tudi napake. Največja napaka je po besedah Zakrajškove prenasičenost z omarami, kričeče pobarvane stene, nepravilno osvetljene delovne površine ali prostori brez dnevne svetlobe nasploh.

»Če so prostori že v osnovi temačni in jih potem opremijo s pohištvom v temni barvi ali sicer čudovitimi lesnimi teksturami, kot sta češnja in oreh, lahko vse skupaj deluje monumentalno in zastrašujoče,« še pravi sogovornica in dodaja, da v primeru, ko je takšen lesen kos pohištva uporabljen zgolj kot detajl ali poudarek, pa je seveda lahko češnja na torti in osebna nota pri opremi pisarne.