V svet gremo po znanje, nato se radi vrnemo

Alen Krajnc se je za Nottingham odločil zato, ker za kariero v razvoju zdravil potrebuješ širino.

Objavljeno
02. marec 2018 20.07
Božena Križnik
Božena Križnik

Alen Krajnc iz Vidma pri Ptuju je že star znanec Lekove kadrovske službe, saj je bil tokrat že drugič na Bio kariernem zajtrku Leka. Prvič se ga je udeležil pred dvema letoma, proti koncu magistrskega študija biomedicine in kemije na univerzi v Nottinghamu.

Z Lekom je nato ostal v stikih, lani so ga povabili na razgovor, a se je raje odločil nadaljevati šolanje do doktorata iz organske kemije na Oxfordu. »Pred sabo imam vsaj še štiri leta študija, a se na koncu te poti vendarle vidim v Leku in zato sem danes tu,« je ob tej priložnosti povedal za Delo.

Za Nottingham se je odločil, ker, kot pravi, za kariero v razvoju zdravil potrebuješ širino, zgolj kemija ne zadošča. Na nottinghamski univerzi je našel pravo kombinacijo, ki je vključevala tudi medicinske predmete, anatomijo, fiziologijo, farmakologijo ...

Potreben je miks različnih veščin

»Doktorski študij organske kemije na Oxfordu je precej eksperimentalen, ne toliko teoretičen. Precej časa preživim v laboratoriju, nimam nobenih obveznih predavanj, delam na razvoju novih antibiotikov. Ker je ena od nalog mentorstvo magistrskemu študentu, s tem pridobivam še druge kompetence. Take, ki jih potrebuješ v podjetju, kot je Lek, recimo, komunikativnost, sposobnost za timsko delo,« je povedal zagnani mladenič.

Po študiju, ko začneš razmišljati o tem, da bi se zaposlil in si ustvaril družino, se vprašaš, kje. Krajnc se pri izbiri med Veliko Britanijo in Slovenijo odloči z lahkoto. Prepriča ga življenje pod Alpami, domači zrak, zelenje, geografska majhnost, okusna hrana, prijazni ljudje, pripravljeni pomagati.

Nikjer se ni počutil kot tujec (poleg Nottinghama je okusil tudi leto dni delovne prakse v švicarskem Baslu), ker se zna in se je voljan prilagajati okolju, pa kljub temu ... Ljudje mislijo, da hočemo pobegniti. A ni tako, v tujino gremo po znanje, nato se radi vrnemo, pravi. Nenazadnje se za strokovnjake odpirajo tudi priložnosti za delo na vodilnih mestih v sestrskih družbah v tujini.