Za razmah tekstila iz konoplje je nujna predilnica

Zanimanje za konopljine nogavice, ki vedno vsebujejo tudi bio bombaž, je veliko, potencial pa je večji v tujini.

Objavljeno
12. september 2016 13.42
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Koliko nogavic iz konoplje so prodali od decembra lani, ko sta minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor Polzele Marko Klemenčič z roko v roki zagnala njihovo proizvodnjo, v tovarni niso razkrili. Zagotavljajo pa, da je tržni potencial zelo velik, kar očitno drži, saj v Polzeli niso edini proizvajalci konopljinih nogavic.

Marko Klemenčič je že večkrat povedal, da je zanimanje za nogavice iz konoplje zelo veliko in da jih prodajo takoj, ko jih naredijo. Da gre za tržno nišo, novo priložnost za slovenski tekstil, razlaga tudi Stanka Pfajfer, vodja razvoja v polzelski tovarni nogavic: »Trend v tekstilni industriji se vse bolj nagiba k naravnim organskim materialom in novim tehnologijam, ki imajo manjše posledice na okolje in človekovo zdravje. Ljudje se čedalje bolj zavedamo, da ni pomembno samo zdravo jesti, ampak je zelo pomembno tudi, kaj nosimo. Vemo, da je koža naš največji organ, skozi katerega pronicajo strupene snovi in nas zastrupljajo, zato se pojavljajo različne alergije. Potrošniki se tega čedalje bolj zavedajo in cenijo doma izdelane izdelke, četudi so malo dražji.« Cene konopljinih nogavic se v povprečju gibljejo okoli deset evrov za par.

Nogavice iz konoplje so samo mesec dni za Polzelo proizvajali tudi v družinskem podjetju iz Laškega. Samostojna podjetnica Petra Ocvirk je pojasnila, da si zelo prizadevajo za novosti, zato so se odločili za izdelavo tovrstnih nogavic. Dražje so tudi zato, ker je preja draga, pravi Ocvirkova: »Predilnice v tem delu sveta ni, prejo uvažamo iz Kitajske.«

Čeprav so se v Polzeli pri izdelavi nogavic iz konoplje povezali s civilno iniciativo v zadrugo Ekoci coop, tudi njihove nogavice še niso iz konoplje, ki bi bila pridelana doma, razlaga Pfajferjeva: »Zdaj konopljino prejo uvažamo iz tujine, ker v Sloveniji še nimamo ustrezne tehnologije za izdelavo.« Kljub temu v Polzeli zatrjujejo, da so njihove nogavice narejene iz bio bombaža in konoplje, ki sta gojena brez kemičnih pesticidov in gnojil.

Surovina prihodnosti

Povpraševanja po tekstilu, ne le nogavicah, iz konoplje je čedalje več. Za še večji razmah bi bila seveda nujna predilnica, pa tudi prava konoplja. Čeprav jo goji že kar nekaj kmetov, še raziskujejo, katera sorta je sploh najprimernejša za vlakna in bo v slovenskih klimatskih pogojih dobro uspevala, je razložila Pfajferjeva. Kot je dodala, bi bilo škoda, če njenih lastnosti ne bi izkoristili tudi v tekstilu, ne le v prehrani in gradbeništvu.

Čeprav za zdaj konopljine nogavice izdelujejo iz mešanice z bio bombažem, so v Polzeli že naredili prototip izključno iz konoplje. Nogavica je bolj groba, ampak vseeno zelo nosljiva. So pa nogavice iz mešanice štirikrat bolj trpežne kot tiste iz čistega bombaža, dihajo, so izjemno vpojne, vendar ne absorbirajo vonja, niti telesnega, delujejo antibakterijsko, imajo odlične izolacijske lastnosti, delujejo kot termoregulator, z vsakim pranjem pa so bolj mehke in se bolj prilegajo k nogi,« je razložila Pfajferjeva.

Ne v Polzeli ne v laški družini se konkurence ne bojijo. Glede na lastnosti in uporabnost konoplje vse kaže, da bo konkurence vedno več. Še posebej če bodo proizvajalci dočakali domačo predilnico.