Zaposlovanje se še krepi, vendar manj odločno

V prihodnjih mesecih bo delavce iskalo 13 odstotkov podjetij.

Objavljeno
13. junij 2017 14.30
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ljubljana − Manpowerjeva raziskava napovedi zaposlovanja v tretjem četrtletju kaže na zmanjšanje povpraševanja po delavcih v primerjavi z iztekajočim se četrtletjem, še vedno pa je (po sezonski prilagoditvi) neto rast zaposlovanja +12 odstotkov. Od 620 podjetij, ki so sodelovala v anketi, jih je 13 odstotkov napovedalo, da bodo zaposlovala, en odstotek pa, da bodo zmanjšala število delavcev.

Za primerjavo: marca je za obdobje od aprila do junija zaposlovanje napovedalo 28 odstotkov delodajalcev, odstotek pa zmanjševanje števila delavcev. V primerjavi z istim obdobjem lani je napoved boljša za pet odstotkov.

V regiji so zaposlitvene namere delodajalcev večje samo na Madžarskem, in sicer bo delavce iskalo 20 odstotkov podjetij (neto). Stopnja brezposelnosti v tej državi je že zdaj le malo nad štirimi odstotki. Za Slovenijo se je uvrstila Slovaška (+9), v Italiji pa že tretje četrtletje zapored, tokrat edini med 43 v raziskavo vključenimi državami, poročajo o negativni napovedi zaposlovanja (-2 odstotka).

Največ priložnosti v gradbeništvu, financah in logistiki

Neto zaposlovanje v poletnih mesecih in septembra lahko pričakujemo v vseh desetih panogah, ne glede na velikost podjetja, in tudi v vseh regijah.

Največ priložnosti za zaposlitev bo v gradbeništvu, finančnih in poslovnih storitvah, zavarovalništvu ter nepremičninah in transportu, logistiki in komunikacijah, kjer bo nove moči iskalo 18 odstotkov podjetij. Nova delovna mesta napoveduje tudi 16 odstotkov proizvodnih podjetij in 11 odstotkov s področja gostinstva in turizma. V preostalih panogah bo zaposlovalo od šest do devet odstotkov podjetij.

Četrtletna primerjava kaže na upad zaposlitvenih možnosti v osmih od desetih gospodarskih panog. Največji odklon, in sicer za kar −23 odstotnih točk, je v gostinstvu in hotelirstvu, v proizvodnji za −16 odstotnih točk, v gradbeništvu pa za −10. V panogi transporta, logistike in komunikaciji so razmere relativno stabilne.

Na medletni ravni je napoved zaposlovanja boljša v vseh panogah, razen v proizvodnji (kjer bodo po pričakovanjih na novo zaposlovali približno enako število delavcev, kot so jih pred letom dni). Najbolj se krepi povpraševanje po delavcih v gradbeništvu (+14 odstotkov).

Velika podjetja vlečejo zavoro, še vedno so najbolj aktivna

Podobne so razmere, če gledamo podatke regijsko. Zaposlovali bodo delodajalci v vseh štirih regijah, in sicer bo nove kadre iskalo od osem (JV regija) do 11 odstotkov podjetij (osrednja regija). V JV Sloveniji se bo tako za dodatnimi delavci oziralo za 25 odstotnih točk manj podjetij, v preostalih regijah pa za sedem do devet odstotnih točk manj.

V primerjavi z istim lanskim obdobjem se bo zaposlovanje najbolj povečalo v osrednji regiji z Gorenjsko, in sicer za pet odstotnih točk.


Kadre bo iskalo približno polovica manj velikih podjetij kot v preteklem četrtletju, še vedno pa skoraj vsako četrto. V srednjih in malih podjetjih so bolj zadržani, poročajo pa o zanesljivem zaposlitvenem utripu − delavce jih bo iskalo 15 oziroma 13 odstotkov −, medtem ko neto napoved zaposlovanja delodajalcev v skupini mikro podjetij tokrat znaša +4 odstotke.

Robert Vovk, direktor Manpower Slovenija: »Napoved za proizvodno panogo je res šibkejša za 16 odstotnih točk kot je bila v prejšnjem četrtletju. Kljub temu je še vedno izjemno optimistična, saj delodajalci napovedujejo 16-odstotno neto rast zaposlovanja. Padec lahko delno pripisujemo sezonskemu vplivu, saj poletni meseci pogosto vplivajo na proizvodne procese in na organizacijo dela.

Zanimivo je, da delodajalci v panogi transport, logistika in komunikacije poročajo o rekordni napovedi zaposlovanja vse od pričetka izvajanja raziskave v Sloveniji leta 2011. Ta panoga tradicionalno sledi napovedi v proizvodnji, saj se ob večjem obsegu proizvodne dejavnosti povečujejo potrebe po rasti tudi v segmentu logistike in transporta. Nova napoved zaposlovanja torej zgolj potrjuje trend.«