Ženske podjetnice: Manjka pogum, v sestrstvu je lažje

Tudi če se v poslu znajdemo iz nuje, je treba iz tega narediti izziv – večji je izziv, slajši je cilj.

Objavljeno
01. februar 2018 14.47
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Novembra lani je bilo po uradnih statističnih podatkih v Sloveniji zaposlenih 388.770 žensk, med 30.2013 samozaposlenimi je bilo 21.438 podjetnic, 3098 pa jih je opravljalo poklicno dejavnost. Analiza, ki so jo v podjetju Bisnode lani opravili na podlagi drugih virov podatkov, se največ podjetnic ukvarja z dejavnostmi, kot so frizerstvo, kozmetika, računovodstvo, davčno svetovanje, gostinstvo. Ta raziskava še razkriva, da so podjetja, ki jih ustanovijo ženske, obstojnejša: kar 90 odstotkov jih je na trgu najmanj pet let, medtem ko jih toliko časa obstane 43 odstotkov, ki so v lasti moških s. p.

Raziskava Globalnega podjetniškega monitorja (GEM), objavljena lani jeseni, pokaže, da se na splošno ženske čedalje pogosteje odločajo za podjetništvo in vedno več jih tudi zaznava poslovno priložnost, med tistimi, ki začnejo posel, pa jih je četrtina bolj izobraženih kot njihovi moški kolegi začetniki.

Karin Širec, članica GEM tima Slovenija z Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, pojasnjuje, da se čedalje več žensk v svetu odloča za podjetništvo, v Evropi pa je delež najnižji – samo šestodstoten.

V Sloveniji je ta delež še manjši – lani je po še sveži raziskavi GEM dosegel dobre štiri odstotke, med novonastalimi podjetji pa jih manj kot tretjino ustanovijo ženske – manj le še v Italiji in Franciji. Kot je opozorila Širčeva, se je lani v primerjavi z letom 2016 za pet odstotnih točk zmanjšal delež žensk, ki so se posla samostojno lotile zaradi nuje, a še vedno je to pomenilo vsako četrto podjetnico pri nas. Najpogosteje se za podjetništvo odločijo ženske med 25. in 34. letom starosti.

Cilj je pol poti

Najpomembnejša ovira, ki ženskam preprečuje vstop v podjetniške vode, je njihovo prepričanje, da nimajo ustreznih podjetniških znanj. V EU je tega mnenja dve tretjini žensk ter polovica moških. »Takšen podatek jasno izpostavlja področja, na katerih se lahko vključi intervencijska politika z ustreznimi programi in projekti,« je opozorila Širčeva.

V Sloveniji je več programov podjetniškega usposabljanja žensk, na primer Ceedov We Inspire in v zadnjih dveh letih podjetniška izobraževanja za brezposelne terciarno izobražene ženske, ki jih organizirata zavod za zaposlovanje in Spirit s partnerji. Od 887 udeleženk jih je po stournem programu 88 odstotkov odprlo svoje podjetje.

»Pri veliki večini udeleženk usposabljanja smo ugotovili, da jim manjkata pogum in samozavest,« je pojasnila Mojca Skalar Komljanc, vodja projekta na Spiritu, in dodala, da je prvi korak pogled vase in na svoje cilje, sanje, želje.

Za povečavo kliknite na grafiko.

»Če tam najdemo dovolj velik motiv za samostojno podjetniško pot, smo že na pol poti do uspeha. Zastaviti si je treba visoke cilje, ki jih potem poskušamo tudi doseči. Tudi če se v podjetništvu znajdemo iz nuje, je treba iz tega narediti izziv – večji je, slajši je cilj.« Na zavodu za zaposlovanje napovedujejo nadaljevanje programa v prihodnjih mesecih.

Spodbude pomagajo

Da ženske za podjetništvo potrebujejo predvsem pogum, poudarja tudi Nastja Mulej, podjetnica in mentorica pri Skupnosti slovenskih podjetnic. »Tiste, ki so hrabre, prepričane vase, v svoje sposobnosti, postopke in produkte, in vedo, kdaj tudi padle, a bodo potem vstale še močneje, imajo in vidijo neskončno priložnosti za podjetništvo. Uživajo v svobodi in raznolikosti, ki ga to prinaša, in tega ne bi nikoli zamenjale za stalno, rutinsko službo. Tiste pa, ki se bojijo neuspeha, prihodnosti z morda nihajočimi dohodki, in tega, kaj bodo sosedi rekli, če jim na začetku ne bo uspelo, če mislijo, da niso dovolj dobre in da potrebujejo nekoga, ki jih vodi za roko, tiste iščejo 'varno zaposlitev',« ugotavlja Mulejeva in dodaja, da programi za spodbujanje podjetništva, mentorstvo in spodbude pomagajo.

»Ženske pogosto potrebujejo 'sestrstvo' – ko vidijo, kako živijo, delajo in ustvarjajo druge, pridobivajo pogum tudi same,« a kot opozarja, eno samo motivacijsko predavanje ni dovolj.