Karlovačka pivovara povzročala splošno nevarnost

Preiskovalna sodnica v Karlovcu je sprožila preiskavo proti peterice odgovornih v drugi največji hrvaški pivovarni, Karlovački pivovari, in proti podjetju zaradi težkega kaznivega dejanja povzročanja splošne nevarnosti.

Objavljeno
13. marec 2007 19.43
Zagreb - Preiskovalna sodnica v Karlovcu je sprožila preiskavo proti peterice odgovornih v drugi največji hrvaški pivovarni, Karlovački pivovari, in proti podjetju, ki je v lasti nizozemskega Heinekena, zaradi težkega kaznivega dejanja povzročanja splošne nevarnosti, so sporočili s karlovškega sodišča. Sodnica je zavrnila zahtevo tožilstva, da bi priprli peterico, ki so danes postali obtoženci v primeru, ki je izzval veliko pozornost hrvaške javnosti.

Iz Karlovačke pivovare so 23. februarja spustili večjo količino ogljikovega dioksida v kanalizacijo, ki se izliva v tamkajšnji potok. Zaradi velike koncentracije ogljikovega dioksida in zmanjšane vsebnosti kisika na območju potoka je prebivalec Karlovca Zdravko Martinovič, ki je takrat ob potoku sprehajal psa, padel v nezavest in je še vedno v bolnišnici v komi, kjer ga pri življenju ohranjajo z aparati. Njegov pes je poginil na kraju dogodka zaradi pomanjkanja kisika.

Hrvaško državno tožilstvo sumi, da je eden od odgovornih, tehnični direktor pivovarne, ki je sicer madžarski državljan, od novembra zahteval izpustitev večje količine ogljikovega dioksida, potem ko je glavni inženir uredil, da je bil ves ogljikov dioksid, ki nastaja med fermentacijo piva, usmerjen v kanalizacijo in potem v potok. Med osumljenimi so še odgovorna za varstvo pri delu ter vodja proizvodnje in njen namestnik, ker so dovolili nadaljevanje proizvodnje.

Predsednica uprave pivovarne Monique Peters je danes v sporočilu za javnost povedala, da "pozdravlja nadaljevanje preiskave, ki bo pokazala razloge za nesrečo Zdravka Martinovića ter ugotovila, kdo so odgovorni za omenjeni incident".

Hrvaška inšpekcija za varstvo okolja je v ponedeljek začasno prepovedala proizvodnjo v Karlovački pivovari, posebej uporabo pogona za fermentacijo, dokler v pivovarni ne bodo usposobili naprave za rekuperacijo ogljikovega dioksida. Iz pivovarne so sporočili, da se bo to zgodilo v enem tednu, zamudo pa so pripisali administrativnim razlogom. Medtem hrvaški mediji sporočajo, da pivovarna nadaljuje z distribucijo zalog piva in da so v pivovarni zavrgli ugibanja o odpuščanjih delavcev.