Karlovačko pivo zaenkrat ne bo teklo

Hrvaška inšpekcija za varstvo okolja je začasno prepovedala proizvodnjo v drugi največji hrvaški pivovarni, Karlovački pivovari. Prepoved velja, dokler v pivovarni ne bodo usposobili naprave za rekuperacijo ogljikovega dioksida.

Objavljeno
12. marec 2007 18.39
Zagreb - Hrvaška inšpekcija za varstvo okolja je začasno prepovedala proizvodnjo v drugi največji hrvaški pivovarni, Karlovački pivovari, so danes sporočili s hrvaškega ministrstva za zaščito okolja. Tiskovna predstavnica pivovarne Ana Kljaić ni želela ne potrditi niti zanikati ustavitve proizvodnje, napovedala pa je, da se bo pivovarna še danes oglasila s sporočilom za javnost.

Inšpekcija je začasno prepovedala uporabo pogona za fermentacijo, dokler v pivovarni ne bodo usposobili naprave za rekuperacijo ogljikovega dioksida.

Afera z izpustom ogljikovega dioksida

Iz Karlovačke pivovare so 23. februarja spustili večjo količino ogljikovega dioksida v kanalizacijo, ki se izliva v tamkajšnji potok. Zaradi velike koncentracije ogljikovega dioksida in zmanjšane vsebnosti kisika na območju potoka je prebivalec Karlovca Zdravko Martinović, ki je takrat ob potoku sprehajal psa, padel v nezavest in je še vedno v bolnišnici v komi, kjer ga pri življenju ohranjajo z aparati. Njegov pes je poginil na kraju dogodka zaradi pomanjkanja kisika.

Medtem je preiskovalna sodnica v Karlovcu odločila, da se bo peterica iz pivovarne, ki je osumljena odgovornosti za onesnaženje okolja, lahko branila s prostosti. Hrvaško državno tožilstvo sumi, da je eden od odgovornih, tehnični direktor pivovarne, ki je sicer madžarski državljan, od novembra zahteval izpustitev večje količine ogljikovega dioksida, potem ko je glavni inženir uredil, da je bil ves ogljikov dioksid, ki nastaja med fermentacijo piva, usmerjen v kanalizacijo in potem v potok. Med osumljenimi so še odgovorna za varstvo pri delu ter vodja proizvodnje in njen namestnik, ker so dovolili nadaljevanje proizvodnje.

Jutarnji list v današnji izdaji piše, da so v Karlovački pivovari začasno vstavili fermentatorje novembra lani zaradi prenove, ogljikov dioksid pa so po tem ves čas spuščali v okolje. Časnik tudi navaja, da pivovarne ponavadi ne izpuščajo ogljikovega dioksida v atmosfero, ker imajo naprave, ki ga shranjujejo v zbiralnike za čisti ogljikov dioksid in ga potem uporabljajo v proizvodnji.

Karlovčka pivovara je sicer v lasti nizozemskega Heinekena.