Kartica Obrtnik odslej tudi plačilna

Članska in bonitetna kartica Obrtnik je od danes tudi plačilna kartica. Imetniki bodo lahko dvigovali gotovino po celem svetu, na njej pa bo mogoče shranjevati tudi potrdila v digitalni obliki.

Objavljeno
13. februar 2007 16.09
Kartica Obrtnik bo odslej tudi plačilna kartica
Ljubljana - Članska in bonitetna kartica Obrtnik je od danes tudi plačilna kartica, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Miroslav Klun. Člani obrtne zbornice bodo tako poleg popustov in ugodnosti, ki so jih bili deležni z uporabo prejšnje kartice, z novo lahko plačevali prek svetovnega spleta, na POS terminalih ter opravljali dvige gotovine po celem svetu, na njej pa bo mogoče shranjevati tudi potrdila v digitalni obliki.

Kot je povedal predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok, je kartica, ki združuje tako pripadnostne kot plačilne funkcije, produkt skupnega dela Banke Koper in OZS, v prihodnje pa jo nameravajo še nadgraditi. Dodal je, da gre za prvo predplačilno kartico v Sloveniji.

Članom OZS bodo po besedah direktorja sektorja poslovne mreže Banke Koper Daria Radešiča ponudili dva tipa kartic. Prva, bančno-poslovna kartica, bremeni neposredno poslovni račun obrtnika in je namenjena komitentom Banke Koper ter bank članic sistema Activa. Predplačilna kartica pa je namenjena članom OZS, ki imajo odprte račune pri ostalih bankah. Na slednjo obrtniki naložijo poljubno vsoto denarja, ki jo potem koristijo, je pojasnil in dodal, da to za komitente predstavlja dodatno varnostno zaklopko.

Približno 48.000 članom OZS, ki bodo kartico prejeli, bo ta po besedah Radešiča poenostavila poslovanje ter zagotovila široko uporabnost. Prednosti, ki jih predstavlja, pa so po njegovem tudi varnostni vidik, možnost nadgradnje in dodatne ugodnosti za člane.

Predsednik upravnega odbora OZS Štefan Pavlinjek je povedal, da so s prvotno uvedbo kartice Obrtnik želeli povečati pripadnost obrtniškemu stanu ter članom zagotoviti različne ugodnosti, s katerimi bi jim vsaj delno povrnili plačano članarino. Napol v šali, napol zares je Pavlinjek napovedal, da bo v prihodnosti s kartico OZS mogoče odklepati celo vrata pisarn in domov obrtnikov.