Kaže, da gre SCT po Vegradovi poti

Neuradno SCT upnikom dolguje 350 milijonov evrov. Največji upniki so Petrol, Nova Ljubljanska banka, Abanka, direkcija za ceste Federacije Bosne in Hercegovine ter Salonit Anhovo. Ti sestavljajo tudi upniški odbor.

Objavljeno
02. marec 2011 19.43
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Največji upniki propadajočega ljubljanskega gradbinca, ki sestavljajo upniški odbor, so se danes seznanili z najnovejšim položajem v SCT. Prisilna upraviteljica Marija Magdalena Šantl naj bi upniški odbor seznanila s številom in višino prijavljenih terjatev, SCT pa naj bi pojasnil, na katerih gradbiščih še dela in od kod razlike pri vrednotenju nepremičnin. SCT po neuradnih podatkih upnikom dolguje okoli 350 milijonov evrov. Upniki so imeli čas za prijavo terjatev do vključno prejšnjega petka. Prisilna upraviteljica mora zdaj napraviti preizkus vseh terjatev, nato pa bo znana točna številka, koliko in kakšen znesek terjatev bo priznala. Največji upniki so Petrol, Nova Ljubljanska banka, Abanka, direkcija za ceste Federacije Bosne in Hercegovine ter Salonit Anhovo. Ti sestavljajo tudi upniški odbor.

Temu naj bi SCT danes predstavil vsa cenitvena poročila za vse nepremičnine iz leta 2009 in cenitvena poročila, narejena za postopek prisilne poravnave. Pri tem naj bi podali pojasnila zaradi razlik pri vrednotenju. Upnike naj bi tudi zanimalo, na koliko gradbiščih SCT dela in na katerih je pričakovati terminska odstopanja od prvotnih načrtov. Znano je namreč, da je SCT že izgubil nekatere posle, pri drugih pa močno zaostaja za terminskimi plani. Že novembra lani Petrol ni več dobavljal SCT nafte za tovornjake in stroje, ki so tako obstali na gradbišču. SCT prav tako nima denarja za plačevanje drugih dobaviteljev, podizvajalcev in delavcev. V zadnjem času je tako izgubil posle na gradbiščih hotela BTC, letališč Cerklje in Maribor, SNG Opere, nacionalnega forenzičnega laboratorija, stanovanjskega objekta Polton ter predora Vijenac in obvoznice Sarajevo v BiH.

Izguba v blagajni SCT pa je vedno večja. Kot so v za zdaj še največjem slovenskem gradbincu zapisali v zadnjem rednem poročilu o poslovanju, so čisti prihodki od oktobra lani do januarja letos znašali 56 milijonov evrov, od tega samo januarja 2,6 milijona evrov. Ob tem skromnem prometu je SCT v prvem mesecu letos ustvaril 1,2 milijona evrov izgube, od oktobra pa je izguba znašala slabih šest milijonov evrov. Vse bolj kaže, da bo šel SCT po poti Vegrada. Tudi vodstvo velenjskega gradbinca je namreč sprva predlagalo prisilno poravnavo, nato pa je šel Vegrad v stečaj.