KBC kupila bolgarsko zavarovalnico DZI

Belgijska bančna in zavarovalniška skupina KBC je kupila 70-odstotni lastniški delež v vodilni bolgarski premoženjski in življenjski zavarovalnici DZI Insurance.

Objavljeno
30. januar 2007 11.12
Sofija - Belgijska bančna in zavarovalniška skupina KBC je danes v Sofiji podpisala sporazum o nakupu 70-odstotnega lastniškega deleža v vodilni bolgarski premoženjski in življenjski zavarovalnici DZI Insurance. Vrednost posla je 185 milijonov evrov, so sporočili iz KBC. Belgijci nameravajo po pripojitvi objaviti javno ponudbo za nakup še preostalih 30 odstotkov delnic DZI.

KBC se je s tem hitro odzvala na vstop Bolgarije v EU z letošnjim 1. januarjem in je prvi belgijski investitor na bolgarskem finančnem trgu. Nakup morajo odobriti še pristojni bolgarski nadzorni organi.

Predsednik koncerna KBC Andre Bergen je vstop v DZI komentiral z besedami: "Bolgarski trg ustreza kriterijem širitve KBC na trgih srednje in vzhodne Evrope." DZI je po njegovih besedah odlična osnova za vstop KBC na bolgarski trg, saj je že dolgo vodilna zavarovalnica v državi in ima široko razvejano distribucijsko mrežo.

V Bolgariji je 31 zavarovalnic, med katerimi jih pet največjih premoženjskih zavarovalnic obvladuje 68 odstotkov trga, pet največjih življenjskih zavarovalnic pa celo 81 odstotkov trga. Med premoženjskimi zavarovanji podobno kot na ostalih vzhodnoevropskih trgih prevladujejo avtomobilska zavarovanja.

Zavarovalnica DZI Insurance je bila ustanovljena leta 1946 kot državna zavarovalniška družba in ima 60 let izkušenj in poznavanja trga na vseh zavarovalniških segmentih. Uspelo ji je obdržati prvo mesto na bolgarskem trgu tako na področju premoženjskih kot tudi življenjskih zavarovanj, in to kljub močni navzočnosti tuje konkurence, ki se je pojavila v poznih 90. letih prejšnjega tisočletja. Zaposluje več kot 900 zavarovalniških agentov in je šesta največja družba na bolgarski borzi.