KBC ostaja finančni lastnik NLB

Belgijska KBC, 34-odstotna lastnica NLB, je v odzivu na sredino odločitev nadzornega sveta NLB, ocenila, da tudi v prihodnje lahko učinkovito upravljala svojo naložbo v NLB in ostala vpeta v razvoj.

Objavljeno
11. januar 2007 20.12
Skup�cina delnicarjev NLB. Marjan Kramar (predsednik uprave) po seji. foto: Bla� Samec/ DELO
Ljubljana - Belgijska KBC, 34-odstotna lastnica NLB, je v odzivu na sredino odločitev nadzornega sveta NLB, da v upravi NLB ponudi en sedež predstavniku KBC, ocenila, da se ji s tem ponuja možnost, da bo lahko učinkovito upravljala svojo naložbo v NLB in ostala vpeta v nadaljnji razvoj NLB. "Ta odločitev pa ne spreminja stališča, ki ga je KBC sprejela maja lani, to je ostati finančni lastnik NLB," je KBC danes zapisala v sporočilu za javnost.

Kot so še navedli v belgijski bančni in zavarovalniški skupini KBC, ta odločitev tudi ne bo vplivala na načrte KBC po širitvi na trge srednje in vzhodne Evrope.

Nadzorniki NLB so v sredo sklenili, da bo uprava od julija naprej šestčlanska. Članu uprave Mateju Naratu so ponudili nov mandat, članoma Borutu Staniču in Andreju Hazabentu - vsem se bo mandat iztekel julija - pa so se zahvalili za dosedanje delo. O predsedniku uprave NLB Marjanu Kramarju, ki se mu bo mandat iztekel februarja 2009, niso razpravljali. Ostale štiri člane bodo poiskali z javnim razpisom, pravico do imenovanja enega člana uprave pa bo imela belgijska KBC.

V medijih so se tako danes sprožila ugibanja, ali to pomeni, da bo KBC ostala v banki. Kot so zatrdili v KBC danes, tudi po ponujenem mestu v upravi NLB ne bodo spreminjali odločitve, da ne želijo ostati strateški lastnik NLB. "To bo priložnost, da našo investicijo v NLB, vredno več kot 400 milijonov evrov, upravljamo učinkovito," so poudarili.