Kdo bo kupil NLB?

Po poizvedovanjih Dela še nobeden izmed velikih slovenskih finančnih naložbenikov ni dobil resne ponudbe finančnega ministra Andreja Bajuka za vstop v holding NLB.

Objavljeno
24. marec 2007 07.00
Pravi šef iz ozadja Paulinove je tokrat Matjaž Gantar, predsednik uprave in velik solastnik KD Group.
Ljubljana – Po tem, ko je finančni minister Andrej Bajuk vnovič napovedal, da bo kmalu pripravljen projekt holdinga slovenskih investitorjev za NLB, smo poklicali nekaj potencialnih domačih investitorjev in jih povprašali, ali sodelujejo pri njegovi pripravi.

Nobeden izmed njih še ni prejel uradnega Bajukovega povabila za vstop v holding, iz finančnega ministrstva pa so nam sporočili, da nas bodo »o tem, katere družbe bodo v holdingu, pravočasno obvestili«. Predsednik uprave KD Group Matjaž Gantar je za Delo povedal, da jih »preseneča, ker ministrstvo za finance mečka in z nami še ni opravilo nobenega uradnega pogovora o holdingu slovenskih lastnikov NLB«.

V KD Group so že lani poleti načrtovali oblikovanje konzorcija slovenskih investitorjev, ki bi prevzel večinski delež v NLB. »Mi bi se nedvomno pridružili takemu holdingu, ker ni vseeno, v čigavi lasti je NLB. To je ena naših najpomembnejših infrastrukturnih družb, zato bi bilo zelo primerno, da je v slovenski lasti, če že ne enega posamičnega lastnika, pa vsaj konzorcija tistih gospodarskih družb in gospodarstvenikov, ki danes pomembno sooblikujejo slovenski gospodarski prostor,« je dejal Gantar.

Tudi v Nacionalni finančni družbi še niso prejeli Bajukovega uradnega povabila v holding. »Posredno smo dobivali neka znamenja, uradno pa se z nami o tem ni nihče pogovarjal,« nam je povedal predsednik njene uprave Stane Valant. Andrej Kocič, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je na isto vprašanje odgovoril: »Čakamo ponudbo za nakup NLB in če bo prispela, jo bomo najprej proučili.« Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je dejal, da to »ni njihova zgodba«, član uprave Istrabenza Srečko Kenda pa dvomi, da je ideja politično izvedljiva.

Več o tem v sobotnem tiskanem Delu