Kdo bo novi član uprave NKBM?

Nadzorniki NKBM, ki so se sešli na seji, so zaključili, da je za novega člana uprave ustreznih 18 prijav, zaslišanja s kandidati pa bodo opravili v prihodnjih treh tednih.

Objavljeno
23. februar 2007 19.20
NKBM
Maribor – Skupina NKBM letos načrtuje za 44,4 milijona evrov dobička pred davki, kar je za šest milijonov evrov več, kot je znašal načrtovani dobiček za lani. Bilančna vsota, ki je konec minulega leta dosegla 4,22 milijarde evrov in za 220 milijonov evrov presegla načrtovano, naj bi se do konca letošnjega leta zvišala za 15 odstotkov, so po današnji seji nadzornikov sporočili iz banke. Ti so se že v četrtek seznanil s prijavami za člana uprave, so še navedli.

18 kandidatov za člana uprava

Nadzorni svet se je že v četrtek na usklajevalnem sestanku seznanil s poročilom komisije o prispelih prijavah za razpis za člana uprave. "Člani so zaključili, da je ustreznih 18 prijav, zaslišanja s kandidati pa bodo opravili v prihodnjih treh tednih," so navedli v banki in dodali, da se bo nadzorni svet sestal sredi marca, ko bo predvidoma sprejel odločitev o izbiri kandidatov.

Neuradni viri časnika Financ ocenjujejo, da je glavna favoritka za širitev uprave Danica Ozvaldič, ki je bila do februarja lani članica uprave Raiffeisen Krekove banke.

Ob tem pa naj bi dopuščali tudi možnost, da se bo uprava razširila za dva člana, zato ima precej možnosti za novega člana tudi sedanji svetovalec uprave NKBM Darko Tisaj . Ta naj bi v upravo banke prišel že v času finančnega ministra Dušana Mramorja leta 2004, ko se je iz Probanke preselil v NKBM, vendar pa takrat ni imel licence Banke Slovenije za člana uprave. Nekateri mediji so špekulirali, da zaradi pomanjkanja ustreznih delovnih izkušenj. Licenco je nato pridobil šele februarja leta 2005.

Nadzorniki NKBM so javni razpis za tretjega člana uprave objavili 24. januarja, saj si že nekaj časa prizadevajo, da bi sedanji dvočlanski upravi pod vodstvom Matjaža Kovačiča dodali še tretjega.

Nadzorni svet je potrdil predlagane načrte za skupino NKBM, v kateri so poleg banke NKBM še Poštna banka Slovenije, Zavarovalnica Maribor in druge povezane družbe NKBM. Pozitivno se je opredelil tudi do poročil o lanskem poslovanju banke, med katerimi je bilo med drugim zaključno poročilo o izvedbi prehoda na evro.

DBS bo v čakanju na dokapitalizacijo izdala podrejeni dolg - Nadzorniki o dokapitalizaciji

Nadzorni svet Deželne banke Slovenije (DBS) je na današnji seji odobril izdajo podrejenega dolga, ki ima lastnosti kapitala, v višini 8,3 milijona evrov. Medtem se oba glavna lastnika DBS, KD Holding in Kapitalska zadruga, o dokapitalizaciji banke še dogovarjata, je za STA sporočila predstavnica za stike z javnostmi DBS Saša Vidmar.

Nadzorni svet DBS je na današnji seji razpravljal o dolgo pričakovani dokapitalizaciji v višini 6,28 milijona evrov, ki jo je skupščina banke izglasovala že lansko poletje, vendar zaradi prevzemnega boja med največjima lastnikoma banke in dogovarjanj med njima vplačilo svežega kapitala prek nakupa novih delnic še ni mogoče. Tako so nadzorniki danes odobrili izdajo podrejenega dolga v vrednosti 8,3 milijona evrov.

Po mnenju uprave banke in njenega nadzornega sveta je svež kapital nujen za nadaljnjo rast banke in za ohranitev njene kapitalske ustreznosti, ki je ob lanskem poletju upadla na 10,8 odstotka, nad desetimi odstotki.

Minulo leto je bilo za banko zelo uspešno. DBS je za 162 odstotkov presegla načrtovani bruto dobiček, ki je znašal 3,5 milijona evrov.
KD Holding je v prevzemni ponudbi za DBS lansko jesen pridobil 3760 oz. 0,16 odstotkov vseh delnic. S tem je povečal lastniški delež v DBS na 31,98 odstotka vseh. Za DBS se je na drugi strani potegovala tudi Kapitalska zadruga, ki je v okviru svoje javne ponudbe za odkup delnic DBS pridobila 3800 delnic, z nekaj več kot 45 odstotki delnic pa ostaja največji posamični lastnik DBS.