Kdo bo prejel vabilo za prvega moža NLB?

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke se je seznanil s potekom postopka imenovanja novega predsednika uprave banke. Novi prvi mož banke bo mesto zasedel z neposrednim vabilom in ne z razpisom.

Objavljeno
24. avgust 2009 18.21
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) se je danes seznanil s potekom postopka imenovanja novega predsednika uprave banke. "Po celoviti obravnavi in tehtanju se je odločil nadaljevati postopek z neposrednim vabilom," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica nadzornikov Stanislava Zadravec Caprirolo.

Nadzorniki NLB tako novega prvega moža, ki bo na položaju nasledil Draška Veselinoviča, ne bodo iskali z razpisom. Izbiranje novega predsednika uprave NLB prek javnega razpisa, ki je v nekaj manj kot tretjinski lasti belgijske KBC, je sicer v domači finančni javnosti sprožilo več pomislekov.


Na nadzorni svet NLB ni bil izvršen noben politični pritisk, kaj naj danes ali v naslednjih dneh stori, je je ob robu novinarske konference med proračunsko sejo vlade na Brdu pri Kranju zatrdil premier Borut Pahor. Kot pravi, so želeli s spremembo načina kadrovanja prekiniti s staro prakso in uvesti obveznost javnega razpisa. Dodal je, da pa je bil ob imenovanju Veselinoviča delež kritik, da ta ni bil izbran z javnim razpisom, kar je bila praksa tudi v preteklosti.


Poudaril je, da je treba nadzornim svetom zaupati izbiro, ne glede na morebitna drugačna mnenja ministrov ali kogarkoli drugega. "Če hočemo zahtevati tudi odškodninsko odgovornost nadzornih svetov, jim moramo prepustiti odgovornost izbire in dati možnost, da delo opravijo brez političnega pritiska," je dejal Pahor. "Sicer nadzornih svetov ne potrebujemo in lahko prepustimo pristojnim ministrom, da povedo, kdo bo v upravi podjetja, ki sodi v njegov resor."


Minister za finance Franc Križanič pa je izrazil upanje, da bo NLB dobila verodostojno vodstvo. Minister pričakuje, da bo NLB nadaljevala s strategijo, da v končni fazi postane ena ključnih igralcev v celotni jugovzhodni Evropi.


Razpis za predsednika uprave NLB je bil objavljen 16. julija, iztekel pa se je 7. avgusta. Koliko kandidatov se je prijavilo na javni razpis, uradno ni znano, neuradno pa naj bi na razpis prispele štiri prijave.


Veselinovič bo banko vodil do konca septembra


Prijave naj bi oddali izvršni direktor KD Banke Aljoša Tomaž, ameriški bančnik Andrew F. Baston in in Gregor Kastelic iz londonske družbe Silkroute, ki ga nekateri uvrščajo blizu Branka Drobnaka, predsednika uprave družbe Poteza Skupina in posredno solastnika Poteze Naložb, ki so se zaradi lanskega nakupa delnic NLB znašle na robu insolventnega postopka. Novi prvi mož NLB bo pred nastopom funkcije moral pridobiti dovoljenje Banke Slovenije.


Veselinovič bo banko vodil do konca septembra, sicer pa naj bi bil kandidat za člana uprave v novi upravi NLB. V primeru, da do izteka njegovega mandata nov predsednik uprave še ne bo izbran, bo v obdobju od 1. oktobra do nastopa funkcije novega predsednika uprave funkcijo vršilca dolžnosti predsednika uprave NLB opravljal sedanji član uprave Matej Narat.


Da NLB čim prej potrebuje stabilno vodstveno ekipo, se strinjata tako država, ki je največja lastnica banke, kot Banka Slovenije, ki bdi nad slovenskim bančnim trgom. Zaradi finančne krize so razmere na trgu zaostrene, polletni poslovni rezultati, ki jih je NLB objavila v začetku avgusta, pa razkrivajo precejšen upad dobička in celo izgubo na ravni skupine; poleg tega je Banka Slovenije proti NLB začela postopek zaradi razkritja zaupnih podatkov o posameznih komitentih.