Kdo (najbolj) onesnažuje Trbovlje?

Onesnaževanje v Zasavju predstavlja veliko težavo, med glavne onesnaževalce na tem območju pa se že vrsto let uvrščata predvsem Termoelektrarna Trbovlje in Lafarge Cement.

Objavljeno
17. december 2006 13.44
Za onesnaženje je kriva predvsem Termoelektrarna Trbovlje
Trbovlje - Onesnaževanje v Zasavju predstavlja veliko težavo, med glavne onesnaževalce na tem območju pa se že vrsto let uvrščata predvsem Termoelektrarna Trbovlje in Lafarge Cement. Termoelektrarna je sicer že zgradila čistilno napravo, ki je močno zmanjšala količino izpustov v zrak, v Lafarge Cementu pa je gradnja čistilne naprave še vedno v teku. Dokončana naj bi bila maja 2007.

Eko krog v boju proti onesnaževanju

V zasavskem Eko krogu, ki je najglasnejši borec proti onesnaževanju Zasavja, pravijo, da čistilna naprava, ki jo gradijo v Lafarge Cementu, ne bo v celoti rešila okoljske težave. Gre namreč za gradnjo razžvepljevalne naprave, ki bo omejila le izpuste žvepla, kar pa ni glavna ekološka težava. Po navedbah Eko kroga naj bi v zrak izhajala tudi velika količina metana, težkih kovin, kancerogenega benzena, prašnih delcev idr.

V Eko krogu pravijo, da v Lafarge Cementu v nasprotju s Termoelektrarno Trbovlje nimajo posluha za njihov boj proti onesnaževanju. Predvsem si predstavniki civilne iniciative želijo, da bi jim bil omogočen vpogled v rezultate emisijskih meritev. Prav tako so v Eko krogu prepričani, da do povečanja izpustov prihaja zaradi izpadov elektrofiltrov, ki bi jih v Lafarge Cementu morali zamenjati za vrečaste.

Vodstvo Lafarge Cementa na očitke civilne iniciative odgovarja, da informacijski sistem upravljanja tehnološke linije, ki so so nadgradili v letu 2005, omogoča ne samo spremljanje trenutnih in povprečnih emisijskih vrednosti, temveč tudi vnaprej prikaže predvidene vrednosti izpustov glede na razmere v procesu.
Programi Lafarge Cementu tako omogočajo, da s pravočasnim reagiranjem preprečijo eventualne izpade filtrov. Zaradi tega med obratovanjem še lahko prihaja do minimalno povečanih izpustov, izpadov elektrofiltrov pa po besedah vodstva družbe nimajo. Prav tako so pojasnili, da zamenjava elektrofiltra peči in mlina surovine za vrečaste ni na mestu, saj bodo po izgradnji čistilne naprave vsi izpusti vodeni v le to, kjer bodo dodatno očiščeni.

V Lafarge Cementu tudi trdijo, da meritve izvajajo v skladu z zakonodajo pooblaščene institucije. Dodatne meritve, ki pa glede na zakonodajo niso obvezne, izvajajo sami zaradi nadzora procesa, te pa so znotraj sistema redno izvajane in ne kažejo odstopanj od meritev pooblaščenih institucij.

Direktor uprave Lafarge Cement Franci Blaznek, je dejal, da so civilno iniciativo v preteklosti že večkrat povabili v tovarno, kjer so se želeli dogovoriti o načinu sodelovanja. Dodal je še, da so bili skupaj z ministrstvom za okolje in prostor pobudniki za ustanovitev delovne skupine, ki se ukvarja z ekologijo v Zasavju.