Kdo še v poslovodstvo HSE?

Damijan Koletnik, ki sicer vodi Dravske elektrarne, naj bi imel na mizi že ponudbo za delo na sedežu HSE in jo domnevno še ni sprejel le zato, ker se ne želi voziti na delo iz Maribora v Ljubljano.

Objavljeno
21. marec 2007 07.00
Damijan Koletnik
Ljubljana – »Pri izbiri kandidata za drugega člana poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) bo odločujoča njegova neodvisnost in ne želja po miritvi strasti na Štajerskem,« je včeraj minister za gospodarstvo Andrej Vizjak odgovoril na vprašanje Dela, ali bo drugi član poslovodstva HSE res Damijan Koletnik, ki sicer vodi Dravske elektrarne (DEM). Koletnik včeraj ni ne potrdil ne zanikal informacij, da že ima na mizi ponudbo za delo na sedežu HSE in da jo domnevno še ni sprejel le zato, ker se ne želi voziti na delo iz Maribora v Ljubljano.

34-letni Koletnik, ki se je med vlado Janeza Janše iz družinskega podjetja za prodajo avtomobilov prebil do vodilnega sedeža v eni najpomembnejših državnih energetskih družb, je na naša vprašanja odgovoril zelo zadržano. »Vsa moja pozornost je namenjena poslovanju DEM in zaposlenim. Vodenje družbe sem prevzel z jasnimi cilji, ki jim skupaj vsakodnevno sledimo. Z namigi o drugih temah, ki niso v moji pristojnosti, se zato ne obremenjujem in bi jih bilo neresno in neodgovorno komentirati,« je dejal Damijan Koletnik. Mimogrede: njegova izjava je identična odgovoru v včerajšnjem intervjuju v Večeru, a s pomembno razliko: medtem ko je v mariborskem časniku še dodal, da »tretji energetski steber ni izvedljiv«, dan kasneje na Delova vprašanja o njegovih stališčih do štajerskega stebra, ki bi združeval DEM in bodočo plinsko-parno elektrarno v Kidričevem, in privatizacije HSE ni želel odgovarjati.

Več neuradnih virov trdi, da ima Koletnik velike možnosti za imenovanje. Ne glede na Vizjakove trditve bo namreč novi član poslovodstva HSE skoraj zagotovo iz mariborske regije. Za to obstajajo najmanj trije razlogi. Prvič; Vizjak bi s Koletnikom na položaju drugega moža HSE laže utišal vse glasnejše nezadovoljstvo v štajerskem lobiju, ki se v sedanjem razmerju moči v slovenski elektroenergetiki počuti povsem odrinjenega. Drugič; z vključitvijo Štajercev v soupravljanje domnevno šaleško naravnanega HSE bi ti najverjetneje »pozabili« na tretji steber oziroma zahteve po ponovni izločitvi DEM iz holdinga. In tretjič; vse našteto bi posledično – pod pretvezo, da se družinske srebrnine ne prodaja – vsaj do naslednjih volitev zavrlo privatizacijo HSE, ki sicer ne ustreza nobenemu izmed lobijev.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!