Kitajska napada prevlado dolarja v mednarodni trgovini

Kitajska centralna banka je presenetila z napovedjo, da bo država vso zunanjetrgovinsko menjavo v prihodnje izvajala v juanih in ne več v ameriških dolarjih. To bi lahko imelo hude posledice za ameriško gospodarstvo.

Objavljeno
03. marec 2011 10.59
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Peking - Vsa izvozna in uvozna podjetja na Kitajskem bodo morala od letos vse transakcije s tujimi partnerji obračunati v juanih. Kitajske družbe bodo tako manj odvisne od odločitev ameriške centralne banke (Fed), kar bo posledično zmanjšalo gospodarskopolitično moč ZDA. Kitajska podjetja zdaj plačujejo visoke transakcijske tarife in so zelo odvisna od cen nafte na svetovnih trgih, ki so denominirane v dolarjih. To se bo ob uvedbi juana v transakcijski proces spremenilo, poroča nemški Spiegel.

Bolj ugodna novica za ZDA je obveza Kitajske, da bo v prihodnosti opustila oblikovanje tržnih menjalnih tečajev juana. Tega namreč kitajske oblasti držijo umetno podcenjenega, kar je ugodno za kitajski izvoz, a ovira za ameriškega. To negativno vpliva na gospodarsko rast ZDA in drugih držav.

Do zdaj je Kitajska strogo omejevala odtok dolarjev iz države. Vsa tuja podjetja, ki so poslovala na Kitajskem, so lahko svoj denar v juane zamenjale le v tej državi, turisti pa so lahko v državo ali iz nje odnesli le 20.000 juanov. Zaradi tega na mednarodnih finančnih trgih juanov skorajda ni bilo mogoče dobiti.

Dolar je valuta preteklosti

Nedavno je kitajski predsednik Hu Jintao izjavil, da je svetovni valutni sistem, ki mu dominira dolar, preteklost. ZDA v primeru padanja pomembnosti dolarja grozijo posledice, saj jim sedanji sistem omogoča poceni dostop do svoje valute, kar omogoča najemanje dolarskih posojil z nizkimi obrestmi. Investitorji namreč še posebej v času kriz radi vlagajo v ameriške državne obveznice.

ZDA je od Kitajske finančno zelo odvisna. V torek so oznanili, da ima Kitajska v lasti kar 1.6 bilijonov ameriškega dolga. Državni dolg ZDA je sicer 14 bilijonov dolarjev, kar znaša 100 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda. Zato so vse glasnejše napovedi, da se bodo ZDA v bližnji prihodnosti morale soočiti s podobno dolžniško krizo, s katero se zdaj borijo nekatere države EU. S tem bodo ZDA izgubile zaupanje vlagateljev, kar bo negativno vplivalo na ameriško valuto.