Kitajska več proizvedla, a imela zmanjšan izvoz

Kitajska  industrijska proizvodnja se je oktobra na letni ravni povečala za 16,1 odstotka, medtem se je kitajski izvoz oktobra na letni ravni zmanjšal za 13,8 odstotka. Na Japonskem so se povečala naročila strojne opreme.

Objavljeno
11. november 2009 12.29
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Tokio/ Peking - Japonska tudi po najnovejših objavljenih kazalcih ostaja na poti gospodarskega okrevanja po najgloblji svetovni gospodarski krizi po drugi svetovni vojni, po današnji objavi podatka o septembrskih naročilih strojne opreme v drugem največjem gospodarstvu na svetu.

 

Naročila strojne opreme, ki se jih šteje za pomemben kazalec investicijske aktivnosti podjetij, so se septembra na mesečni ravni povečala za 10,5 odstotka in s tem močno presegla napovedi analitikov. Avgusta je sicer Japonska zabeležila 0,5-odstotni dvig, julija pa 9,3-odstoten padec naročil.

 

Na letni ravni so septembrska naročila še vedno občutno nižja, za 22 odstotkov. To kaže na globino padca, ki ga je japonsko gospodarstvo utrpelo tekom aktualne svetovne gospodarske krize. Japonska je zdrsnila v recesijo v drugem četrtletju lani, potem ko je svetovna kriza začela zmanjševati povpraševanje po njenih izvoznih proizvodih. V letošnjem drugem četrtletju se je nato izvila iz nje.


Povečanje industrijske proizvodnje na Kitajskem

 

Na Kitajskem so  objavili novo serijo gospodarskih kazalcev, ki kažejo na nadaljevanje okrevanja tretjega največjega gospodarstva na svetu po najgloblji svetovni gospodarski krizi po drugi svetovni vojni. Zasluge za okrevanje pripisujejo med drugim obsežnemu vladnemu svežnju ukrepov za spodbujanje gospodarstva.

 

Najpomembnejši med danes objavljenimi je podatek o kitajski industrijski proizvodnji. Ta se je oktobra na letni ravni povečala za 16,1 odstotka.

 

 

Kitajski izvoz padel

 

Medtem se je kitajski izvoz oktobra na letni ravni zmanjšal za 13,8 odstotka, vendar pa je to najboljši rezultat po decembru lani, ko se je gospodarska kriza začela širiti iz ZDA na ves svet.

 

Kitajski zunanjetrgovinski presežek se je tako oktobra v primerjavi z mesecem poprej skoraj podvojil na 24 milijard dolarjev. Presežek po prvih desetih mesecih tako znaša 159,23 milijarde dolarjev.

 

Prodaja na drobno - ta kaže na potrošniško porabo, ki jo Peking šteje za ključni dejavnik pri spodbujanju gospodarstva - se je oktobra na letni ravni okrepila za 16,2 odstotka, kar je še nekoliko večji dvig kot v septembru.

 

Kitajska bo ob nadaljevanju takšnih trendov zlahka dosegla zastavljeni cilj osemodstotne gospodarske rasti v letošnjem letu, pojasnjujejo analitiki. Svetovna banka sicer Kitajski za letos napoveduje 8,4-odstotno rast.