Kitajske devizne rezerve septembra najvišje doslej

Kitajske devizne rezerve so se konec septembra povzpele na rekordnih 2270 milijard dolarjev. Kot je danes sporočila kitajska centralna banka, so se v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišale skoraj za petino.

Objavljeno
14. oktober 2009 16.00
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Peking - Kitajske devizne rezerve so se konec septembra povzpele na rekordnih 2270 milijard dolarjev. Kot je danes sporočila kitajska centralna banka, so se v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišale skoraj za petino. V zadnjih letih beležijo precejšnjo rast, predvsem zaradi tujih naložb in trgovinskega presežka.

Konec drugega četrtletja so kitajske devizne rezerve dosegle 2130 milijard dolarjev, konec marca pa so znašale 1950 milijard. V devetih mesecih letos so se devizne rezerve okrepile za 326,6 milijarde dolarjev, piše v poročilu centralne banke.

 

K naraščanju kitajskih deviznih rezerv poleg rasti obsega tujih naložb prispevajo predvsem visoki presežki v blagovni menjavi ter pritok sredstev, ki se nalagajo v sklade tveganega kapitala ter nekatere druge oblike finančnih investicij z višjo stopnjo tveganja.

 

Kitajska je velik del rezerv naložila v ameriške državne obveznice, zaradi finančne krize pa si Peking prizadeva razpršiti naložbe s ciljem povečanja donosnosti.