Kljub dobri osveščenosti premalo varčujemo z energijo

Danes je svetovni dan varčevanja z energijo. Po ugotovitvah lanskoletne raziskave o energetski učinkovitosti Slovenije smo Slovenci relativno dobro osveščeni glede učinkovite rabe energije, a se z tem večinoma ne ukvarjamo. Prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe, veliko stavb je brez ustrezne toplotne izolacije.

Objavljeno
06. marec 2011 09.41
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 1000 gospodinjstev, je pokazala, da 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb nima ustrezne toplotne izolacije, navaja STA.

Slovenci se ogrevamo predvsem s kurilnim oljem in drvmi, pri centralnem načinu ogrevanja pa prevladujejo manj učinkoviti kotli. Povečuje se uporaba klimatskih naprav, ki so zelo velik porabnik električne energije. Klimatske naprave ima 16 odstotkov gospodinjstev.

Pri osvetljavi več ljudi namesto navadnih žarnic že uporablja sijalke.

Približno četrtina gospodinjstev z gospodinjskimi aparati ne ravna učinkovito. Medtem ko je odstotek energijsko učinkovitih štedilnikov majhen, je energijsko učinkovitih hladilnikov za skoraj dve tretjini. Petina gospodinjstev pri kuhanju ne uporablja pokrovk, predčasno ne ugaša električne kuhalne plošče, pere perilo pri največji temperaturi in za sušenje perila tudi poleti uporablja sušilni stroj.

Kot piše STA, k učinkoviti rabi energije v zadnjih letih pozivajo država, podjetja, društva in posamezniki. Nasvete za učinkovito rabo energije si uporabniki elektrike lahko med drugim preberejo na spletnih straneh kampanje Energija si, bodi učinkovit.