Ključna prioriteta tovorni promet

Za nadaljnje poslovanje Slovenskih železnic so po besedah generalnega direktorja družbe Gorana Brankoviča nujne reorganizacija, finančna konsolidacija in dvig prihodkov iz naslova tovornega prometa.

Objavljeno
10. november 2009 14.08
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Za nadaljnje poslovanje Slovenskih železnic so po besedah generalnega direktorja družbe Gorana Brankoviča nujne reorganizacija, finančna konsolidacija železnic in dvig prihodkov iz naslova tovornega prometa. "Šele po izpolnitvi teh treh strateških izzivov lahko pride na vrsto povezovanje s strateškim partnerjem," je poudaril.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil Brankovič, ki železnice vodi od 1. oktobra letos, je njegova ključna prioriteta tovorni promet. "V tovornem prometu imamo zelo velike težave. Te so posledica monopolnega položaja in miselnosti, da je vse samoumevno," je dejal ter spomnil, da se je trg liberaliziral in da so Slovenske železnice s 1. marcem letos dobile konkurenco.

 

Slovenske železnice so v prvih devetih mesecih letos pridelale 30,9 milijona evrov izgube, skupaj z izgubami iz preteklih let pa ta znaša 66 milijonov evrov. Direktorica za ekonomiko Matilda Kočar je ob tem opozorila, da je levji delež pretekle izgube, kar 41 milijonov evrov, iz leta 2003, ko se je končala poslovna sanacija.

 

Do konca leta naj bi železnice, katerih zadolženost znaša 332 milijonov evrov, po ocenah iz tekočega poslovanja ustvarile 45 milijonov evrov izgube, skupaj s preteklimi izgubami pa naj bi ta narasla na 88 milijonov evrov.