Kmalu izkoriščanje iraške nafte

Irak naj bi tujim podjetjem kmalu dovolil izkoriščanje svojih naftnih rezerv. Po osnutku zakona, ki je v pripravi, bi imela podjetja neobičajno dobre pogoje za investiranje v naftno industrijo.

Objavljeno
07. januar 2007 19.32
Iračani opazujejo požar na naftovodu
London/Bagdad - Irak naj bi tujim podjetjem kmalu dovolil izkoriščanje svojih naftnih rezerv, je danes objavil The Independent on Sunday. Po osnutku zakona, ki ga navaja britanski tednik in ki naj bi kmalu prišel v obravnavo v iraški parlament, bi imela podjetja neobičajno dobre pogoje za investiranje v naftno industrijo.

Po navedbah tednika je pri pripravi zakona prek svetovalnega podjetja sodelovala tudi ameriška vlada. ZDA in njene zaveznice so vseskozi zanikale obtožbe, da je cilj vojne v Iraku zavarovanje zalog nafte.

Osnutek zakona, ki je med naftnimi družbami krožil julija lani, do njega pa je prišel tudi The Independent on Sunday, bi podjetjem omogočal precej boljše pogoje za investiranje v to zaradi vojne razsulo državo, kot so sicer običajni.

30-letne pogodbe za izkoriščanje iraške nafte pod posebnimi pogoji

Pod posebnimi dogovori bi lahko naftni velikani podpisali 30-letne pogodbe za izkoriščanje iraške nafte. Država bi sicer ohranila pravno lastništvo nad svojo nafto, podjetja, ki bi vlagala v infrastrukturo ter upravljanje z naftnimi vrelci, naftovodi in rafinerijami, pa bi dobila del dobička.

Osnutek zakona predvideva, da bi lahko naftna podjetja dobivala od 60 do 70 odstotkov prihodka, dokler ne bi pokrila začetnih stroškov. Ta delež po navedbah tednika sicer ponavadi znaša okoli 40 odstotkov. Podjetja bi lahko zadržala do 20 odstotkov dobička, medtem ko naj bi bil ta delež ponavadi 10 odstotkov.

Strokovnjaki menijo, da se naftni velikani ne bodo takoj spustili v Irak, ampak bodo raje počakali, da se razmere v državi ustalijo. Po njihovem mnenju bodo kratkoročno tam tvegali le manjši proizvajalci.

Če bi tak zakon začel veljati, bi bilo prvič od leta 1972, odkar je bila tamkajšnja naftna industrija nacionalizirana, omogočeno izkoriščanje iraških naftnih rezerv. Nafta sicer predstavlja 95 odstotkov iraškega gospodarstva, iraške rezerve, ki jih je po ocenah okoli 115 milijard sodov, pa so za Savdsko Arabijo in Iranom tretje na svetu, piše tednik.

Odkar so ZDA marca 2003 napadle to državo, je njena proizvodnja nafte padla s 3,5 milijona sodov na okoli dva milijona sodov.