Kmet Ješovnik zaradi nasprotovanja bonom za mleko ob članstvo v zadrugi

Kmetijsko-gozdarska zadruga se je »znebila« svojega člana, ki je nasprotoval nakupu delnic Ljubljanskih mlekarn. Predsednik Zadruge Stane Koprivnikar pravi, da dogovor z Antonom Ješovnikom ni bil mogoč.

Objavljeno
24. februar 2011 19.41
Anton Ješovnik
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Ivan Praprotnik, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Kmet Anton Ješovnik iz Starega trga pri Slovenj Gradcu je bil prejšnji teden dokončno izključen iz Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge, ker da je imel kar naprej »nekaj proti« in ker je o zadružnih zadevah spregovoril za nacionalno televizijo. Izključitev je predstavniški občni zbor potrdil z več kot dvetretjinsko večino, Ješovnik pa se nanjo ne bo pritožil.

Anton Ješovnik, ki je bil še pred kratkim predsednik področne zadruge Slovenj Gradec, je na zboru mlekarjev lani nasprotoval, da bi tudi Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga in njeni člani nakupili za milijon evrov delnic Ljubljanskih mlekarn.

Zadružni funkcionarji so si zapomnili, da je že takrat »zelo motil delo organov zadruge z verbalnimi izpadi, dejanji in z izjavami neupravičeno blatil organe zadruge ter tako namenoma povzročil škodo zadrugi«, je ob izključitvi povedala direktorica zadruge Danica Ramšak, ki je dodala: »V zadrugi ni nič narobe, delamo skladno s sklepi, ki so soglasno ali z večino sprejeti na upravnem odboru. Zadruga želi tudi v prihodnje nadaljevati izvajanje zastavljenih načrtov in prispevati k razvoju in zadovoljstvu svojih članov, še zlasti zdaj, v kriznih časih.«

»Res sem bil edini, ki sem nasprotoval, da bi zadruga in kmetje vsak za pol milijona evrov kupili delnice Ljubljanskih mlekarn. Zanimalo me je, zakaj bi kupovali delnice, ko pa kmetje za petino plačila za mleko še vedno dobivamo v bonih, ki jih moramo porabiti v zadružni trgovini. Ni se mi zdelo prav, da so zaposleni v zadrugi dobili 13. plačo; kmetje, ki smo lastniki zadruge, pa za del prodanega mleka dobivamo bone,« je dejal Ješovnik, ki je poleg tega povedal, da se mu je cena 12 evrov za delnico Ljubljanskih mlekarn zdela previsoka.

»Usodna« izjava za televizijo

Ko je Ješovnik lani jeseni še za nacionalno televizijo povedal, da kmetje petino plačila dobivajo v bonih in da so ti nelegitimni in nezakoniti, so se zadružni organi odločili Ješovnika izključiti iz zadruge, »ker je z dejanji in izjavami neupravičeno blatil organe zadruge in druge člane«.

Predsednik Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Stane Koprivnikar je na vprašanje Dela, ali se z Ješovnikom ni bilo mogoče drugače dogovoriti, odgovoril: »S tem človekom ne. Po mojih izkušnjah je v zadnjih 15 letih nasprotoval vsemu. Kritiziral vse odločitve zadruge, nasprotnih predlogov nikoli ni imel. Tako je težko delati. V zadrugi velja neki red, določen s pravili. Če so mnenja, interesi in želje zelo različni, jih moramo na upravnem odboru uskladiti in odločiti, kaj je prav. Ko sprejmemo sklep, ta velja za člane, direktorico in vse delavce. V demokraciji je tako, da se mora manjšina podrediti večini,« je povedal Koprivnikar.

»Predsednik sem šele kratek čas, a sem bil označen kot tisti, ki je na tej zadrugi vse zapravil, čeprav do te Ješovnikove izjave upravnemu odboru še nisem predlagal nobenega sklepa,« je povedal Koprivnikar. Sodu je izbila dno Ješovnikova izjava na televiziji, ki je zadružno poslovanje prikazala v »čudni luči«.

Nato so zadružniki njegove »izpade« začeli šteti in ugotovili, da jih je dovolj za – izključitev. Na vprašanje, zakaj so petino mleka plačali z boni, je Koprivnikar odgovoril, da mlekarne zaradi slabe likvidnosti mleka niso mogle plačati v dogovorjenem 30-dnevnem roku. Štirideset odstotkov plačila za mleko kmetje še zdaj dobijo do 20. za prejšnji mesec, 40 odstotkov pa zadnjega v mesecu. »Za 20 odstotkov smo se odločili narediti kompenzacijo. Bon je v zadrugi še zdaj mogoče unovčiti 20. v mesecu,« je povedal Koprivnikar.

Takšno odločitev je sprejel upravni odbor zadruge leta 2009. »Če je Ješovnik menil, da boni niso dovoljeni, bi lahko zadevo predal tudi nadzornemu svetu, občnemu zboru. Vedel je, da mu s tem ne bo uspelo,« je povedal Koprivnikar.

Feliks Knez, kmet z Vrha, član predstavniškega občnega zbora zadruge se ne strinja: »Protestiram proti takšni proceduri. Izključitev ni na mestu. Očitno je pri vsem šlo za kršitev pravil. Ješovnika so se hoteli znebiti, tudi kot opozorilo, da se ne bi pojavil še kdo, ki bi bil s čim nezadovoljen. Od 40 članov občnega zbora se jih je šest vzdržalo, šest jih je bilo proti Ješovnikovi izključitvi. Razočaran sem nad večino, ki ni vzela v zaščito svojega člana. Izključitev je krivična.«