Kmetijski ministri EU o mleku, GSO in ribištvu

V ospredju razprave so bili kratkoročni ukrepi v pomoč sektorju mleka, gensko spremenjeni organizmi in izboljšanje nadzornega sistema skupne ribiške politike.

Objavljeno
19. oktober 2009 12.31
Ka.L.,Ba.P./STA
Ka.L.,Ba.P./STA
Bruselj/Luxembourg - Ministri EU za kmetijstvo in ribištvo, med njimi slovenski pristojni minister Milan Pogačnik, so se danes v Luksemburgu sestali na rednem dvodnevnem zasedanju. V ospredju razprave bodo kratkoročni ukrepi v pomoč sektorju mleka, gensko spremenjeni organizmi in izboljšanje nadzornega sistema skupne ribiške politike.

Evropska komisija je oznanila še 280 milijonov evrov pomoči mlekarjem pri soočanju z rekordnim padcem cen mleka. Evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel je ob tem opozorila, da je to zadnja pomoč, ki jo kmetje lahko dobijo. "Države članice so mi izpulile zadnje perje," je ponazorila. "Dejstvo je, da nam je ostalo le še 300 milijonov evrov in to je meja, ki jo preprosto moramo ohraniti, da ne bi ogrozili finančne discipline. To je torej denar, ki nam je še ostal in nobene možnosti več ni za izjeme in za prošnje za še več denarja," je poudarila Fischer Boelova.

Komisarka je tudi priznala, da je ta pomoč odziv na proteste jeznih kmetov. To je poskus Evropske komisije, da bi napravila konec protestom na evropskih ulicah, ki postajajo skorajda redni tedenski dogodek. "Mislim, da se to mora končati in da moramo začeti gledati v prihodnost, namesto v preteklost," je poudarila.

Denar bo po njenih besedah razdeljen med države članice glede na njihovo proizvodnjo in v skladu z njihovimi kvotami. Ta pomoč je po besedah švedskega predsedstva EU ustrezen odziv na poziv 21 držav članic, med njimi Slovenije, in bo pomagalo evropskim pridelovalcem mleka pri soočanju z resno krizo.

Ministri so se pogovarjali tudi o gensko spremenjenih organizmih

Zanimiva je bila tudi razprava o gensko spremenjenih organizmih, saj to vprašanje že dolgo dviga prah v EU. Medtem ko je Evropska komisija po predlogu Agencije za varno hrano že večkrat odobrila uporabo določenih gensko spremenjenih organizmov, pa nekatere države članice na čelu z Avstrijo temu vedno znova ostro nasprotujejo.

Po izrednem srečanju kmetijskih ministrov pred dobrima dvema tednoma v Bruslju, na katerem je potekala razprava le o dolgoročnih ukrepih za ureditev razmer v sektorju mleka in tako kljub protestom več tisoč jeznih mlekarjev ni prineslo konkretnih rešitev, se je tokrat pričakovalo, da bo Evropska komisija predlagala konkretne kratkoročne ukrepe v pomoč mlekarjem.


Marca so na primer okoljski ministri EU podprli prepoved uporabe in prodaje gensko spremenjene koruze v Avstriji in na Madžarskem kljub drugačni pobudi Evropske komisije. Tokrat bodo kmetijski ministri spet glasovali o sprejetju predlogov o odobritvi dajanja na trg proizvodov, ki vsebujejo gensko spremenjeno koruzo.

 

Ministri so razpravljali tudi o uredbi o vzpostavitvi nadzornega sistema EU za zagotavljanje skladnosti s pravili skupne ribiške politike, pri čemer želi švedsko predsedstvo EU doseči politični dogovor. Sprejem uredbe bi prispeval k izboljšanju nadzornega sistema skupne ribiške politike EU ter s tem k ohranjanju in trajnostnem upravljanju ribolovnih virov.