Glede na kakovostno razdelitev vin je v omenjenem tržnem letu k skupni proizvodnji vin največji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, natančneje 72 odstotkov ali skoraj 480.000 hektolitrov. Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom je predstavljala 20 odstotkov ali nekaj več kot 130.000 hektolitrov, proizvodnja sortnih in preostalih vin pa skupaj preostalih osem odstotkov ali okrog 49.000 hektolitrov.
Potrošnja vin v Sloveniji je po teh podatkih znašala okrog 830.000 hektolitrov, od tega je nekaj več kot 530.000 hektolitrov ali 64 odstotkov belih vin.
Stopnja samopreskrbe z vinom, ta prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo vin, je v Sloveniji v tržnem letu 2014/15 znašala 80 odstotkov. Prebivalec Slovenije je v tem letu popil 39 litrov vina, so izračunali v državnem statističnem uradu.