»Bodite pozorni na lokalno poreklo!«

Kmetijsko ministrstvo odgovarja na ruski embargo s kampanjo za ozaveščanje potrošnikov o prednostih uživanja domače hrane.

Objavljeno
23. september 2014 19.23
Zelenjava slovenskega porekla v Ljubljani, 13. septembra 2013
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) z današnjim dnem začenja z aktivnostmi, s katerimi želi informirati in ozavestiti potrošnika o pomenu hrane iz lokalne bližine ter ga spodbuditi, da posega po njej.

Oglaševalska kampanja »Bodite pozorni na lokalno poreklo«, je nadgradnja v javnosti že znane kampanje iz leta 2013, namenjene povečevanju zaupanja slovenskih potrošnikov v lokalno hrano.

Prednosti uživanja hrane iz bližine

Namen enomesečne kampanje je, povečati ozaveščanje slovenskih potrošnikov o domači hrani in spodbuditi njeno večjo porabo. »S spodbujanjem po večji pozornosti na lokalno poreklo pri nakupih želimo potrošnike spomniti na širšo družbeno korist in vpliv poseganja po lokalni hrani na obstoj kmetijstva in živilskopredelovalne industrije, na ohranjanje delovnih mest, dolgoročen razvoj slovenskega gospodarstva ter urejeno in poseljeno podeželje. Uživanje hrane iz bližine pa ima tudi druge pozitivne učinke, med drugim tudi na okolje, saj s tako imenovanimi kratkimi verigami zmanjšujemo onesnaževanje okolja zaradi krajšega transporta, skladiščenja in potrebne embalaže ter drugih procesov pri daljših prevozih.«

Hrana iz bližnje okolice je nenazadnje prilagojena tradicionalnim okusom, prehranskim navadam z uživanjem sezonskih, v našem okolju dozorelih pridelkov, poudarjajo na ministrstvu. Ob tem spomnijo, da z uživanjem lokalne hrane spodbujamo tudi zdrav način življenja, saj je sezonska zelenjava in sadje iz lokalnega okolja običajno bolj optimalno dozorelo in imata višjo biološko (hranilno) vrednost. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika pa se vrednosti vitaminov pri sadju in zelenjavi zmanjšajo. Nenazadnje pa s poseganjem po domači hrani prispevamo tudi k ohranitvi slovenske kulinarične dediščine.

Posledice ruskega embarga

Kampanja je bolj kot ne posledica pretekli mesec sprejetega ruskega embarga na uvoz nekaterih kmetijskih proizvodov, surovin in hrane iz držav EU. Embargo bo namreč imel učinek tudi na slovensko kmetijstvo, »saj, kot poudarjajo na MKGP, gre za izpad tretjine slovenskega izvoza kmetijskih in prehranskih proizvodov v Rusijo. »Neposreden učinek se kaže na proizvodih, ki jih je Slovenija izvozila v Rusko federacijo in ki so na seznamu prepovedi: perutninsko meso, mleko, kisla smetana, jogurti, sir ter jabolka. Ministri EU, pristojni za kmetijstvo so na izrednem zasedanju v Bruslju sklenili, da je nujen skupen in usklajen nastop EU, pri potrošnikih in trgovskih sistemih pa je treba krepiti zavedanje o prednosti izbire blaga, proizvedenega na lokalnem trgu. Slovenija zato v okviru interventnih ukrepov za zaščito slovenskega kmeta in živilsko predelovalne industrije v ospredje postavlja ozaveščanje domačega potrošnika o prednostih kmetijskih in živilskih proizvodov iz lokalnega okolja.«

Jejmo domače in ohranimo delovna mesta

Kampanja bo potrošnike opozarjala predvsem na pomen preverjanja porekla pri nakupu hrane. V prepoznavni podobi kampanje so uporabljeni konkretni, oprijemljivi podatki in dejstva.
Sporočila kampanje so jasna:
- področje pridelave in predelave hrane v Sloveniji zaposluje preko 90 tisoč ljudi. Ohranimo ta delovna mesta, zato bodimo pozorni na lokalno poreklo.
- V Sloveniji pojemo 35 odstotkov manj sadja in zelenjave, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Pojejmo jabolko več in bodimo pozorni na lokalno poreklo.
- V Slovenijo letno uvozimo za 1,9 milijarde evrov hrane.
Bodimo pozorni na lokalno poreklo.

»Jabolko, mleko in paradižnik nosijo v kampanji simbolično sporočilo, da lahko vsi skupaj s poseganjem po lokalnem sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter drugih kmetijskih in živilskih proizvodih, pomagamo lokalnim kmetom in gospodarskim družbam. Le tako bomo imeli v državi zadostno prehransko varnost, stabilno gospodarstvo, urejeno podeželje in posledično v državi prispevamo tudi za brezplačno šolstvo, zdravstvo, socialne prispevke in pokojnine,« sporočajo z resornega ministrstva.