Mednarodno neodvisno ocenjevanje Decanter velja za enega najbolje organiziranih, nevtralnih in vplivnih ocenjevanj vin na svetu, na katerem ocenjevalci ne iščejo zgolj perfekcije v vinih, temveč na mednarodni ravni najboljša vina vključujejo tudi v nakupna priporočila. Kar 15.929 vzorcev vin je letos bilo na ocenjevanju, podeljenih je bilo 35 mednarodnih trofej, 114 regionalnih trofej, 305 zlatih medalj, 1.944 srebrnih, 4.810 bronastih in 3.945 priporočil za vina.
Ptujska klet je zbirki več kot 250 odličij ter lanskima dvema regionalnima trofejama na tem ocenjevanju za sveža suha sauvignona letos dodala še najvišjo, mednarodno trofejo za sladki laški rizling 2012, vino iz sušenega grozdja, v kategoriji vin z ostankom sladkorja. Prejeti zmagovalni naziv postavlja Slovenijo med deseterico držav, prejemnic prestižnega in želenega najvišjega priznanje, ki ga lahko dobi vino na tem ocenjevanju. Vina, ki v posamezni vinski regiji dobijo zlato medaljo, se potegujejo za regionalno trofejo. Samo prejemniki regionalnih trofej pa se potegujejo za mednarodno trofejo.
Caroline Gilby (MV), predstavnica mednarodnih Decanter nagrad za Vzhodno in Srednjo Evropo, je ob tem dejala, da je prejeta trofeja za tako majhno vinorodno deželo, kot je Slovenija, zares prav poseben dosežek. »Slovenija se tako postavlja v sam vrh ostalih držav vinorodnih pokrajin, ki se ponašajo z odličnimi sladkimi vini. Kakovost vina se odraža v odličnih legah, terroirju in strasti nove generacije enologov.« Mednarodne trofeje so poleg Slovenije prejele še kleti iz Argentine, Avstralije, Čila, Francije, Italije, Južne Afrike, Nove Zelandije, Portugalske in Španije.
Znamenite lege Haloz in Slovenskih goric ter vinogradniki, ki jih obdelujejo, so skupaj z glavnim enologom Ptujske kleti Bojanom Kobalom in ekipo kletarjev dobili potrditev odličnega dela. Štajerski laški rizling je vnovič zadovoljil zahteven okus stroke, ki je v njem prepoznala izjemnost tega vina.
Prejeta zlata medalja za rumeni muškat letnika 2011 pa je dokaz več, da se Ptujska klet s svojimi regionalnimi značilnostmi rastišča na svetovnem parketu uveljavlja tudi z zrelimi linijami sladkih vin, donegovanih z zrelostnim izborom na trti in subtilno stilsko perfekcijo v kleti.
Direktor kleti Vinko Mandl je ob tem dodal: »Življenje je res sladko! Kapo dol vinogradnikom, kletarjem in enologu. Leta 2011 smo prvič stali na takšnem piedestalu po prejemu naziva Best of Show na vplivnem mednarodnem ocenjevanju v San Franciscu, ravno za laški rizling. Takrat smo pričeli verjeti v potencial, ki ga ima štajerska regija pri donegovanju sortnosti svojih vin tako na okusu kot na prepoznavnosti celotne vinske destinacije v svetovnem merilu. Z vsakim letom in z vsakim ocenjevanjem to prepoznava tudi strokovna javnost. Laški rizling ima kot sorta neomejen potencial tudi v segmentu sladkih vin, ki še posebej zaradi rastišča ob perfekciji filozofije donegovanja vina v steklenici prekaša cel svet. To prepoznavnost lahko izkoristi celotna Štajerska. Biti svetovno znan v vrhu kakovosti in v sladkih vinih je lahko naša nišna konkurenčna prednost in priložnost za ustvarjanje sinergij. Na eni strani v kombinaciji s kulinaričnim potencialom, ki ga posedujemo prav tako v regionalnem oziru, kot s turističnim potencialom štajerske destinacije.«