FAO o pobudi Slovenije za svetovni dan čebel

Z rimsko postavitvijo paviljona »Čebelji svet« do večje prepoznavnosti kranjske čebele in slovenskega čebelarstva v svetu.

Objavljeno
28. september 2016 09.38
vidic/cebelarstvo
M. Š.
M. Š.

Ljubljana − Na zasedanju organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu (FAO), ki poteka v tem tednu, je na dnevnem redu odbora za kmetijstvo te organizacije tudi obravnava pobude Slovenije za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. S slovenske strani se zasedanja udeležuje tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan z delegacijo.

Ob robu zasedanja FAO bo minister Židan opravil več dvostranskih srečanj z različnimi predstavniki držav in institucij, danes pa se bo udeležil tudi splošne avdience papeža Frančiška v Vatikanu, kjer ga bo seznanil tudi s pobudo Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Ob tej priložnosti bo v prostorih FAO prvič na ogled tudi interaktivni paviljon »Čebelji svet« (del paviljona v nastajanju je bil slovenski javnosti predstavljen na sejmu Agra), s katerim bo Slovenija obiskovalce paviljona informirala o pobudi razglasitve svetovnega dneva čebel ter jim približala vsebine o pomenu čebel, čebelarstva in opraševanja za človeštvo kot prispevku v boju proti lakoti oziroma zagotavljanja prehranske varnosti in varovanja okolja.

Paviljon »Čebelji svet« je kupola, sestavljena iz lesenih šesterokotnih elementov, ki predstavljajo čebelje satnice, ki so zapolnjene z različno vsebino. Obiskovalcu predstavijo življenje čebel skozi fotografije znanih slovenskih fotografov, videoposnetkov o čebelah in Sloveniji, posebej zanimiva pa bo za obiskovalce interaktivna predstavitev čebeljega sveta prek VR-tehnologije, holograma in za mlade računalniške igrice.

Obiskovalci se bodo seznanili tudi s pravimi slovenskimi medovitimi rastlinami, celotni projekt pa je zasnovan na uporabi slovenskega lesa, znanja, fotografij, videoposnetkov ter drugih tehnoloških in računalniških aplikacij.

Kot je pred odhodom v Rim dejal Židan, si od projekta obetamo »večjo prepoznavnost kranjske čebele in pomena opraševanja, turistično obiskanost Slovenije, splošne gospodarske koristi ter prepoznavnost slovenskega čebelarstva v svetu, pri tem pa pričakujemo tudi interes za čebelarsko opremo, narejeno v Sloveniji«.