Izvozili za 13 odstotkov več lesa

Kljub obilni domači ponudbi se je povečal uvoz industrijskega lesa

Objavljeno
28. september 2016 09.00
Nalaganje in transport hlodovine v Snežniških gozdovih 7.aprila 2014.
M. Š.
M. Š.

Ljubljana – Slovenski izvoz okroglega lesa je lani dosegel 2,7 milijonov kubičnih metrov, kar je za skoraj 13 odstotkov več kot leto prej. Primerjava med preteklima letoma kaže, da se je povečal predvsem izvoz hlodovine za žago in furnirja.

Po podatkih državnega statistčnega urada smo v preteklem letu ob obilju ponudbe domačega lesa po sanaciji žledoloma in večje sečnje zaradi napada podlubnikov zmanjšali uvoz okroglega lesa za okrog dva odstotka.

V Slovenijo so ga po podatkih o zunanji trgovini pripeljali za skupno 448.000 kubičnih metrov. V izvozni bilanci se je po teh podatkih kar za 32 odstotkov povečal izvoz hlodov za žago in furnir, izvoz lesa za celulozo in drugega okroglega industrijskega lesa ter lesa za kurjavo pa je bil manjši za dva oziroma za 10 odstotkov.

V primerjavi z letom 2014 se je za 10 odstotkov zmanjšal uvoz lesa za kurjavo in za 17 odstotkov uvoz hlodov za žago in furnir. Uvoz lesa za celulozo in plošče ter drugega okroglega industrijskega lesa pa je bil kljub obilni domači ponudbi lesa lani za 10 odstotkov večji kot v letu prej.