Koalicija za gozd zahteva javno obravnavo zakona o gozdovih

Koalicija zahteva, da ministrstvo pred predložitvijo izhodišč za zakon o državnih gozdovih vladi opravi javno obravnavo.

Objavljeno
27. januar 2015 16.58
jer/dolomiti
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Koalicija za gozd je danes na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila odprto pismo z zahtevo po javni obravnavi izhodišč za zakon o gozdovih v lasti države.

Glede na kratek čas, ki je ostal do napovedane predložitve izhodišč vladi, sklepajo, da jih namerava ministrstvo posredovati v vladno obravnavo, ne da bi predhodno opravilo javno razpravo. Slabe pretekle izkušnje na področju upravljanja z državnimi gozdovi, predvsem za državo škodljive koncesijske pogodbe, potrebo po javni razpravi še povečujejo, pravijo v koaliciji in dodajajo, da je opuščanje vključevanja strokovne in širše javnosti v zakonodajni postopek v nasprotju s 7. členom Konvencije o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah (Aarhuške konvencije).

»Ko so izhodišča namreč potrjena s strani vlade, se lahko nadaljnja vsebina zakona razvija samo v okviru teh izhodišč,« še opozarjajo v koaliciji, ki jo sestavljajo nevladne organizacije (Umanotera, Društvo Dinaricum, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) in posamezniki.