Krepko višja vrednost odkupa v sadjarstvu in vinogradništvu

Oktobra odkupili za 49 milijonov evrov kmetijskih pridelkov.

Objavljeno
18. december 2015 12.35
M. Š.
M. Š.
Ljubljana - Oktobra letos je bilo odkupljenih za 49 milijonov evrov kmetijskih pridelkov, kar je za okrog 11 odstotkov preseglo odkup v septembru in za skoraj štiri odstotke vrednost odkupa v oktobru lani, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Pri odkupu pridelkov iz skupine poljedelstvo je bila vrednost tega odkupa oktobra 9,7 milijona evrov ali za skoraj 5 odstotkov višja kot v enakem mesecu lani. Vrednost odkupljenih žit in zelenjadnic je bila višja, vrednost industrijskih in krmnih rastlin pa je bila nižja kot v oktobru 2014.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo je bila v letošnjem oktobru s 6,9 milijonov evrov za skoraj 59 odstotkov višja kot oktobra lani. Bistveno višja je bila zlasti vrednost odkupljenega sadja in grozdja za predelavo. Vrednost odkupljenega vina je bila po tej primerjavi višja le za odstotek.

Padec v živinoreji

Vrednost odkupljenih pridelkov v skupini živinoreja je bila letos ob 32 milijonih za štiri odstotke nižja kot v oktobru lani. Vrednost odkupljene živine je bila nižja za okrog odstotek, vrednost odkupljene perutnine in jajc za okrog pet odstotkov, odkupljenega mleka pa za nekaj manj kot 7 odstotkov.