Ljubljana - Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so slovenski ribiči lani ulovili (iztovorili) okoli 254 ton svežih ribiških proizvodov. V strukturi skupnega ulova (iztovora) je bilo 85 odstotkov rib, 14 odstotkov mehkužcev in le odstotek rakov. Skupna masa ulova je bila za 6,8 odstotka večja kot v letu 2013.
Primerjave z letom 2005 kažejo, da sta se ulov in iztovor v zadnjih desetih letih zmanjšala za 75 odstotkov, v primerjavi z letom 1995 pa za 86 odstotkov.
Zavod za ribištvo Slovenije ocenjuje, da je bila vrednost lani iztovorjenih ribiških proizvodov glede na njihove odkupne cene (brez DDV) okoli 1,3 milijona evrov oziroma za 4,5 odstotka večja od vrednosti iztovora v letu 2013. Najvišje povprečne cene za kilogram svežega proizvoda so na trgu dosegli tigrasta kozica (26 evrov), romb in trnočela rakovica (19 evrov).