Letos višje cene kmetijskih pridelkov

Najbolj so pri pridelovalcih poskočile cene v rastlinski poizvodnji.

Objavljeno
14. december 2015 13.11
mpi*Mercator
M. Š.
M. Š.
Ljubljana − Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile v oktobru letos povprečno odstotek višje kot v istem mesecu lani, primerjava vseh cen v kmetijski proizvodnji brez sadja in zelenjadnic pa pokaže, da so te v istem primerjalnem obdobju padle za 1,3 odstotka.

Kot so izračunali pri državnem statističnem uradu, so bile cene rastlinskih pridelkov oktobra letos povprečno za 10,5 odstotka višje kot oktobra lani. Cene zelenjadnic so bile v povprečju 6,2 odstotka višje, najbolj se je zvišala cena zelja. Cene žita so bile 13,1 odstotka višje, vina 9,6 odstotka, industrijskih rastlin 14,1 odstotka, zelenjadnic, sadik in cvetja pa 9,4 odstotka višje. Krompir (vključno s semenskim) je bil 17,9 odstotka dražji. Pri cenah sadja je primerjava razkrila 8,2-odstotno podražitev letos. Povprečna cena jabolk je bila 16,4 odstotka višja, povprečna cena grozdja za predelavo pa je bila 1,2 odstotka nižja.

Pocenitev mesa in izdelkov

Cene živali in živalskih proizvodov so bile v oktobru letos v povprečju 5,5 odstotka nižje kot v istem mesecu lani. Cene živali za zakol so bile v povprečju sicer malo višje (za 0,1 odstotka), samo za govedo pa primerjava kaže, da so bile cene v povprečju dva odstotka višje. Veliko višji je razkorak med lanskimi in letošnimi cenami živalskih proizvodov, ti so bili namreč letos v omenjenem mesecu 11,8 odstotka cenejši kot lani. To bi lahko pripisali obilni ponudbi, tudi iz tujine.