Manj dela za slovenske klavnice

V devetem mesecu letos je bilo v registriranem zakolu, v klavnicah torej, zaklanih manj živali kot lani v tem času.

Objavljeno
24. november 2015 15.40
jsu-Panvita
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana − Podatki, ki jih objavlja državni statistični urad, so neusmiljen pokazatelj razmer v našem kmetijstvu, v katerem še vedno prevladuje živinoreja. Po številkah, ki razčlenjujejo zakol živali v zadnjem letu (primerjava september 2014 in 2015), je neizpodbitno, da je bilo v devetem mesecu letos v registriranem zakolu, v klavnicah torej, zaklanih manj živali kot lani v tem času. Ugotovitev velja za vse vrste živali.

Konj so zaklali približno 27 odstotkov manj, prašičev okrog 13 odstotkov manj in ovac točno osem odstotkov manj, perutnine in goveda so zaklali približno toliko kot pred enim letom, vendar z negativnim trendom, ugotavljajo analitiki državnega statističnega urada.

V slovenskih klavnicah so v septembru po teh podatkih zaklali približno 2.823.000 kljunov perutnine, približno 18.000 prašičev in približno 9000 glav govedi.

Masa trupov letos septembra zaklanega goveda je bila približno tri odstotke večja kot v istem mesecu prejšnjega leta, medtem ko je bila masa trupov drugih vrst zaklanih živali manjša, in sicer masa trupov zaklanih konj za približno 19 odstotkov, masa trupov zaklanih prašičev za približno 16 odstotkov, masa trupov zaklanih ovc za približno pet odstotkov in trupov zaklane perutnine za približno odstotek.

Iz uvoza največ prašičev

V septembru letos so v slovenskih klavnicah zaklali 406 uvoženih prašičev s skupno maso približno 36 ton, uvoženi so bili iz Avstrije, Nizozemske in Hrvaške. V tem mesecu so zaklali še 34 glav uvoženega goveda s skupno maso približno štiri tone, živali so bile uvožene iz Madžarske, Italije in Bolgarije. Uvoza perutnine za zakol v septembru letos niso zaznali.

Po teh podatkih so v septembru letos v slovenskih klavnicah zaklali več goveda in konj kot v avgustu, in sicer goveda za približno 26 odstotkov (približno 2000 glav več), konj pa za približno 47 odstotkov (30 živali več). Drugih živali so zaklali manj kot v prejšnjem mesecu: perutnine in ovac približno tri odstotke manj (okrog 91.000 kljunov perutnine manj in  20 ovac manj) in prašičev približno odstotek manj (okrog 200 živali manj).

Mase trupov zaklanih živali so sledile spremembam v številu v septembru 2015 zaklanih posameznih vrst živali: masa trupov zaklanih konj je bila približno 43 odstotkov večja (to pomeni približno 8000 kilogramov več) in masa trupov zaklanega goveda približno 25 odstotkov večja (to pomeni približno 572.000 kilogramov več); masa trupov zaklane perutnine je bila približno štiri odstotke manjša (to pomeni približno 184.000 kilogramov manj), masa trupov zaklanih ovc približno tri odstotke (za približno 300 kilogramov manj) in masa trupov zaklanih prašičev približno dva odstotka manjša ali  približno 23.000 kilogramov manj.